Köle mezarlığı hayata dönüyor

Köle mezarlığı hayata dönüyor

Tennessee Üniversitesi arkeologları, Knoxville şehrinde eski bir korulukta bulunan köle mezarlığını hayata döndürebilmek için çalışıyor.

Arkeolog Stephen Yerka, Mezarlıkta 200 den fazla kölenin gömülü olduğunu düşündüklerini belirtti. Çalışmalar tamamlandığında mezarlık Amerikan bağımsızlık savaşının 150. yıldönümü dolayısıyla Tennessee Eyalet Müzesi’nin sergi alanı olacak.

Coopertown yakınlarında olan mezarlık alışık olunan mezarlıklardan oldukça farklı. Tek tek ayrılmış mezarlar olmadığı için  yaptıkları işin çim biçme olayına benzediğini belirten Yerka ve iş arkadaşı arkeolog Daniel Brock, kullandıkları aletlerin yaydığı elektromanyatik dalgalarla yer altındaki anormallikleri saptadıklarını ve bulguları labaratuvarda 3 boyutlu hale getirerek gömülü olan kişinin pozisyonunu ve ne kadar derinlikte olduğunu görebildiklerini açıkladı.

Mezarlığın da içinde olduğu bu bölge, 1700’ lü yılların sonlarından 1860 yılına kadar dünyanın ikinci, Amerika’nın ise en büyük tütün tarlalarının olduğu çiftlikti. Tennessee’nin bu en büyük çiftliğinde, o dönemlerde kayıtlara göre 274 kölenin yaşadığı  40 kabin bulunuyordu. Bugün ise çiftlik, Glen ve Donna Roberts çiftine ait. Toplamda 1100 hektar olan çiftlikte restore edilmiş bir köle kabini, 650 metre karelik konak, 3 adet misafir evi, bir cifltlik evi, 2 tütün işleme binası ve at ahırları mevcut.

Tennessee Eyalet Müzesi’ nin bir parçası olacak bu Wessyngton isimli sergide, köle mezarlığıyla ilgili araştırma sonuçları, kısa filmler, fotoğraflar, tablolar, eşyalar, kıyafetler ve ziyaretçilerin gezebileceği  o dönemlerde kullanılan köle satış standı, tütün işleme evi, ve kölelerin yaşadığı kabinler oluşturulacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.