IŞİD adına saldırı hazırlığında olan ABD’li yakalandı

IŞİD adına saldırı hazırlığında olan ABD’li yakalandı

ABD’nin Maryland eyaletinden bir kişi, IŞİD adına Amerikan ordusunun bir mensubuna saldırı düzenleme planıyla bağlantılı suçlamasıyla gözaltına alındı.

Federal savcıların açıklamasına göre, Nelaş Muhammed Das adlı kişi geçen Cuma günü tutuklandığı sırada, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) gizli bir muhbiri tarafından hazırlanan saldırı planını hayata geçirmeye hazırlanıyordu.

Muhbirin Das’a, saldırılacak hedef hakkında bilgiyi Irak’taki bir IŞİD kaynağından aldığını söylediği, Daş’ın da saldırıda rol almak istediğini ifade ettiği ve beraberinde mühimmat getirdiği belirtildi.

Mahkeme belgelerine göre Das, muhbirin Irak’taki kaynağının saldırı için 80 bin dolar ödeyeceğini sanıyordu.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Das’ın silahına mermi yükleyip muhbirle birlikte saldırıyı düzenleyeceklerini düşündüğünü noktaya gittikten sonra tutuklandığı açıklandı.

FBI Başkanı James Comey geçen hafta Senato İç Güvenlik Komitesi’nin oturumunda yaptığı açıklamada, IŞİD’e karşı Suriye ve Irak’ta başarılı askeri kampanyanın gelecek iki ila beş yıl içerisinde “terörist bir diaspora”nın ortaya çıkması neticesini doğurabileceği uyarısında bulunmuştu.

Comey, “Kendimizi ve başta Batı Avrupa’dakiler olmak üzere müttefiklerimizi bu tehdide karşı koymaya hazırlamalıyız çünkü IŞİD bir isyan hareketine indirgendiğinde ve bu katiller dışarıya baktığında, Batı Avrupa’ya gelmeye ve masum insanları öldürmeye çalışacaklar” diye konuşmuştu.

Western Illinois Üniversitesi iç terörizm uzmanı Dean Alexander, en azından şimdilik, ABD topraklarındaki büyük çaplı terör tehditlerinin mültecilerden kaynaklanmadığını, bunların büyük çoğunluğunun ABD’de doğmuş ya da sonradan vatandaş olmuş Amerikan vatandaşları olduğunu belirtti.

Alexander, ABD’deki terör şüphelilerinin yüzde 75 ila 80’inin vatandaş olduğunu ve IŞİD bağlantılı kovuşturmaların yüzde 30 ila 40’ının “din değiştirmiş ve sonradan radikalleşmiş” kişiler hakkında olduğunu kaydetti.

FBI geçen yıl, IŞİD mensubu oldukları ya da terör örgütünden ilham aldıklarından şüphelenilenlere dair 900’ü aşkın soruşturmayı yönettiğini açıklamıştı.

Bangladeş asıllı olduğu belirtilen Das, IŞİD’e maddi destek ve kaynak sağlamaya çalışmakla suçlandığı, Perşembe günkü duruşmaya kadar tutuklu kalacağı, mahkum edildiği takdirde 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.