[FOTO GALERİ] New York’ta binlerce insan İsrail’i protesto etti

[FOTO GALERİ] New York’ta binlerce insan İsrail’i protesto etti

New York’ta biraraya gelen kalabalık bir grup İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü katliamı protesto etti.  5 binden fazla kişinin Times Meydanı’nda buluşarak başlattığı protesto yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’ne yapılan yürüyüşle son buldu.

‘‘Katil devlet İsrail’’, ‘‘İsrail terörist devlet’’, ‘‘Gazze’de katliama son verin’’ diye bağıran kalabalığa Filistinlilerin yanı sıra çok sayıda Amerikalı ve farklı milletten insan destek verdi. Öğleden sonra başlayan protesto göstersi iftar vakti son buldu.

Ortadoks Yahudiler’in de destek verdiği protesto gösterisine her yaştan ve milletten insan katıldı.

New York’un en yoğun alanlarından biri olan Times Meydanı’nda Filistin bayrağı ve Gazze’de katledilen çocukların fotoğraflarının taşındığı pankartlar taşıyan göstericiler, ABD devletine de seslenerek, ‘‘Vergilerimizle yapılan silahları İsrail’e verme artık.’’ diye slogan attı. Washington yönetiminden İsrail’e yapılan askeri ve maddi yardımı kesmesini isteyen kalabalık, Batı ülkelerine olduğu gibi Mısır, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi Arap ülkelerini de Gazze’deki katliama seyirci kalmalarından dolayı protesto etti.

Protestocuların taşıdığı bayraklar arasında dikkat çekenlerden birisi de kanlı İsrail bayrağı oldu. Yine dikkatleri üzerine toplayan bir diğer pankart ise ‘‘Siyonizme hayır, Ortadoks Yahudiler İsrail’e karşı. İsrail devleti dinimizi politik amaçla kullanmaya son versin’’ yazılı pankart oldu.

‘‘VERGİMLE ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLMESİN!’’

Protestocular arasında yer alan Amerikalı Ginny Nichols gösteriye katılmasının nedenini, ‘‘İsrail-Filistin sorununda hep yanlış tarafı destekledik ülke olarak. Yapılan katliama seyirci kalınması beni derinden üzüyor. Vergimle çocuklar öldürülmesin.’’ diye haykırdı.

Her vatandaş gibi ülkesini çok sevdiğini belirten Nichols, ‘‘Yahudilerin de kendi ülkelerini sevmeleri kadar doğal birşey yok ama Gazze’deki katliamı sevmesinler, desteklemesinler.’’ diye çağrıda bulundu.

On yıl öne hac vazifesini yerine getirmek için gittiği İsrail’de gördüklerinden sonra Filistin sorununa ilgi duymaya başladığını belirten bir başka Amerikalı gösterici Bonnie Woit, ‘‘Ben özellikle Amerikan yönetimine seslenmek istiyorum: Artık insanların evlerini yerle bir eden, çocukları öldüren silahları İsrail’e göndermeye son versinler.’’ dedi. Protestan mezhebinden olduğunu ve kendisi gibi bağlı olduğu kilisenin de aynı yönde kampanya başlattığını belirten Woit, ‘‘Filistinli birçok insanı tanıdım ilk hac ziyaretimden sonra. Çok güzel insanlar bunlar ve Filistinlilere yapılan insanlık dışı muameleye çok üzülüyorum. Bu insanlar bunu hak etmiyor.’’ şeklinde konuştu.

Gazze’yi ziyaret ettiğini belirten bir başka Amerikalı kadın gösterici Virgina Baron ise, ‘‘Gazze’deki İsrail katliamı karşısında dehşete kapıldım. Gazze’de tanıdığım insanlar var, onların hallerini düşünmeden edemiyorum. Bu yapılanlar insanlığa karşı işlenmiş bir suç! İsrail’in toprak işgali suçtur, kanunsuzcadır. Bu böyle devam edemez!’’ diye tepki verdi.

Washington’un artık Filistin sorununda oyun oynamaktan vazgeçip gerçekleri görmesini isteyen Baron, ‘‘New York Times gibi gazeteler, televizyonlar artık Filistin sorununda insanlarımızı kandırmayı bıraksınlar. İnsanlarımız artık orada olanları görsün.’’ dedi.

‘‘NETANYAHU ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NDE YARGILANMALI’’

Yeşiller Partisi’nin New York Başkanı Tom Syracuse, ‘‘Bugün buraya gelerek İsrail hükümetinin yürütüğü savaş suçundan duyduğum üzüntüyü buradaki insanlarla paylaşmak istedim. İsrail hükümeti güvenlikleri için yüzlerce sivili öldürmeyi kendilerinin hakkı olduğunu söylüyor. Bu yapılanlar hem uluslararası hukuku tanımama hem de karşı bir eylem. Netanyahu ve hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları gerek.’’ dedi.

Nethanyahu hükümetinin bu suçu ABD’nin desteği olmadan yapamayacağını belirten Syracuse, ‘‘Oy veren vatandaşlarımıza artık bu iki işbirlikçi partiye (Demokrat ve Cumhuriyetçi) oy vermemelerini rica ediyorum. Çünkü bu iki parti hem ABD’de hem de dünyada sıradan insanların taleplerine değil bu ülkedeki büyük güçlerin çıkarlarına göre hareket ediyor. Bu iki parti asla Filistinlilierin özgürlükleri yanında yer almayacaklardır. Filistinlileri resmen destekleyen Yeşiller Partisi’dir.’’ diye konuştu.

Protestocular arasında New Jersey Passaic İslam Merkezi İmamı Dr. Muhammed Qatanani de vardı. Qatanani, ‘‘Bu savaş, siviller ve çocuklara karşı yapılan bir savaş. Başkan Obama’dan seçimden önce verdiği sözü tutmasını istiyorum. Özgürlükleri, insan haklarını savunacağını söylemişti. Suçluların yanında olmayı bıraksın artık.’’ dedi.

Filistinli Ramsey Cemal (Jamal) ise ‘‘Gazze’deki ambargonun ve insanların öldürülmesinin sonlandırılması için buradayız. Bu insanların yalnızca insanca yaşama haklarının verilmesini istiyoruz.’’ dedi.

POLİS BAZI GÖSTERİCİLERİ TUTUKLADI

New York Polisi (NYPD), Times Meydanı’nda yapılan gösteri öncesi bir grup protestocuyu Manhattan adasında sokaklara sahte kan dökerek Gazze’de yaşananlara tepki göstermeleri üzerine tutukladı. Göstericiler, sokağa ve bazı işyerlerinin camlarına kırmızı boya dökerek Gazze’de yaşananlara dikkat çekmek istedi. Protestocular dünyanın en güçlü dördüncü ordusuna sahip olan İsrail’in sivillere karşı kendisini savunmak bahanesi ile yaptığı saldırıların savunma amaçlı olamayacağını ve bunun ancak savaş suçu olabileceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.