Florida’da gece kulübüne silahlı saldırı, 50 ölü

Florida’da gece kulübüne silahlı saldırı, 50 ölü

Florida’nın Orlando şehrinde bir gece kulübünde bir kişinin etrafa ateş ettiği ve 50 kişinin öldürüldüğü, 53 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre Orlando’da bulunan Pulse Club isimli gece kulübünde 100’den fazla insanın olduğu belirtildi.

Polis Şefi John Mina’nın olaydan sonra yaptığı açıklamada, silahlı bir saldırganın gece kulübünde ateş açtığı, 50 kişiyi öldürdükten sonra bir grubu da rehin aldığı ifade edildi. Saldırganın SWAT timi ile çatışmaya girerek öldürüldüğü açıklanırken olayda en az 53 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Mina saldırganın olayı önceden planladığını düşündüklerini, yanında saldırı silahı ve pompalı bir tüfek olduğunu söyledi. Gece kulübünün eşcinsellere yönelik olduğu öğrenilirken FBI’ın olayı devraldığı ve “terör saldırısı” olarak değerlendirdiği açıklandı.

SALDIRGANIN İSMİ AÇIKLANDI

Yetkililer daha sonra yaptıkları basın toplantısında saldırganın 29 yaşında, Floridalı Omar Saddiqui Mateen olduğunu duyurdu. Mateen’in saldırıyı neden gerçekleştirdiğinin sebeplerinin araştırıldığı da öğrenildi.

Mateen’in ailesinin Afganistan’dan ABD’ye geldiği, kendisinin ise Amerika’da doğduğu açıklandı.

IŞİD’E BAĞLILIK YEMİNİ ETMİŞ

Polis yetkilileri saldırganın 911’i arayarak IŞİD’e bağlılık yemini ettiğini söylediğini  belirttiler.

Adını açıklamayan iki yetkili de Mateen’in güvenlik görevlisi olmak üzere eğitim aldığını açıkladı. FBI’ın şu an olayın nedeninin nefret cinayeti olup olmadığına da baktığı, ancak saldırganın kendi kendine radikalleştiğini düşündükleri ifade edildi.

İlerleyen saatlerde saldırıyı IŞİD üstlendi.

SALDIRI GECE 02:00’DE OLDU

Pazar gecesi saat 02:00 sularında Mateen’in ateş etmeye başladığı belirtildi. Bir polisin hemen olay yerine gitmesinin ardından saldırganın kulübün içine kaçtığı ve olayın rehine krizine döndüğü de söylendi.

Bu arada çatışma sırasında bir polisin kafasına pompalı tüfekten gelen kurşunun isabet ettiği ancak kaskı sayesinde kurtulduğu da açıklandı.

‘ACİL DURUM’ İLAN EDİLDİ

Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer yaşanan saldırının ardından “acil durum” ilan edildiğini açıkladı. Dyer aynı durumun Florida eyaleti için de geçerli olması için Vali Rick Scott’tan da istediği öğrenildi.

OBAMA AÇIKLAMA YAPTI

Başkan Barack Obama sabah yaptığı açıklamanın ardından öğlen saat 2:00’de basının karşısına çıktı. Saldırıda hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileyen Obama saldırının erken de olsa terör saldırısı ne nefret saldırısı olarak ele alındığını ve FBI’ın olay ile ilgilendiğini kaydetti.

Orlando Belediye Başkanı Dyer ile konuştuğunu belirten Obama, polisin saldırıya profesyonelce yaklaşıp doğru kararlar aldığı için daha fazla can kaybını önlediğini söyledi.

Başkan Obama birine dini, rengi, cinsel tercihi nedeniyle saldırmanın bütün Amerika’ya saldırmak olduğunu söyledi. Ayrıca saldırganın bir pompalı tüfeği ve saldırı silahı olduğunu, daha önce de belirttiği gibi insanların bu kadar kolay saldırı silahı almalarının acı olaylara sebep olduğunu ifade etti.

OBAMA’DAN TAZİYE MESAJI

Beyaz Saray’dan sabah saatlerinde yapılan bir açıklamada da Başkan Barack Obama’nın durum hakkında FBI, Orlando polisi ve diğer ajanslardan bilgi aldığı, kendisine her gelişmenin aktarılmasını istediği ve federal hükümetin yapabileceği her yardım için hazır olduklarını söylediği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest tarafından yapılan açıklamada Obama’nın, “Dualarımızı saldırıya uğrayan kurbanların aileleri ve sevdikleriyle birlikte” dediği öğrenildi. Ayrıca Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Lisa Monaco’nun durumla ilgili sabah saatlerinde başkanı bilgilendirdiği ifade edildi.

TARİHİ SALDIRI

Yetkililer yaptıkları açıklamada yaşanan olayın, ABD tarihinde bir saldırgan tarafından yapılan ve en  fazla ölümün gerçekleştiği saldırı olduğunu belirtti.

LOS ANGELES’DA BAŞKA SALDIRI ENGELLENDİ

Bugün Los Angeles’da eşcinsellerin yürüyüşü olarak bilinen Gay Pride, Orlando’da ölenler için sessiz bir yürüyüş ile başlarken Los Angeles polisi yürüyüşe saldırmak isteyen ve ağır silahları olan bir şüphelinin Cumartesi gecesi yakalanıp tutuklandığını açıkladı.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti ise yakalanan kişinin planını Orlando saldırısından bağımsız olarak hazırladığını düşündüklerini ifade etti.
Fotoğraf: CNN’den ekran görüntüsü

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.