Ellis Adası’ndaki müzede ‘göçmenlerin yeni tarihi’ sergilenecek

Ellis Adası’ndaki müzede ‘göçmenlerin yeni tarihi’ sergilenecek

Uzun yıllar New York’a gelen göçmenler için transit merkezi olan Ellis Adası, bünyesinde bulundurduğu Göçmen Müzesi’ne yeni bir bölüm daha ekledi.

20 Mayıs’ta kamuoyuna açılması planlanan ‘göçmelerin yeni tarihi’  bölümünde 1945’ten günümüze kadar Amerika’ya göç eden insan hikayelerine yer veriliyor.

Yeni bölümde özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeni bir hayat arayışına giren birçok insanın Amerika’yı tercih ettiği ifade ediliyor.

Statue of Liberty – Ellis Island Kuruluşu Başkanı ve CEO’su Stephen Briganti, müzeye açılan yeni bölümde, önceki dönemlerde yapılan göçmenlerle, günümüzde yapılan göçler arasındaki bağlantıyı göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Briganti, 1945’ten sonraki göçmenleri konu alan yeni sergide, ABD’deki göçmen dağılımının değişiklik gösterdiğini belirtti. Ellerinden geldiğince teknolojiden yararlanmaya çalıştıklarını belirten Briganti, göçmen ailelerin hayat hikayelerine ve fotoğraf-videolarına yer verdiklerini ifade etti.

Müze CEO’su önceki yıllarda ABD’nin doğu kıyalarında etkili olan Sandy kasırgası sonrası müzenin bodrum katının büyük hasar gördüğünü, yapılan tadilat çalışmalarının ardından binaya yeni bölüm kazandırdıklarını söyledi.

Amerika’ya göç edenler arasında yer alan Alper Ünlü isimli Türk vatandaşının hayat hikayesine de yer verildi. Görüntüde Ünlü Amerika’ya geliş hikayesini anlattıyor. Türk vatandaşı, Amerika’ya daha çok eşinin isteği üzerine geldiğini, çocuk sahibi olduktan sonra ABD’de yaşamanın ailesi için daha iyi olacağını düşündüğünü ifade etti.

Müzede sergilenen görüntüler arasında Duke Üniversitesi’nde İslami araştırmalar dersi veren Abdullah Antepli’nin “ABD’de Müslüman olmak” içerikli konuşmasına da yer verildi. Antepli, görüntülerde hem ailesi ile ilgili hemde ABD’deki İslamiyet hakkında bilgi veriyor.

20 Mayıs’ta kamuoyuna açılacak olan bölümde, göçmenlerin tarihsel süreçleri ve göç ederken hangi araçları kullandığı fotoğraflarla gösteriliyor.

Sergide ABD’nin kara sınırında görev yapan güvenlik görevlilerinin de hikayelerine yer verilmesi dikkat çekti.

ABD’DEKİ TÜRK SAYISI

Ellis Adası Göçmenlik Müzesi’ndeki verilere göre ABD’de 166 bin 926 Türk vatandaşı yaşıyor. Nüfus sayımı verilerinin kaynak olarak gösterildiği müzede Türklerin 16 bin 255’nin New Jersey, 25 bin 410’nu New York’ta ve 18 bin 317’si California eyaletinde yaşıyor. Nüfusun geri kalan kısmı ise ABD’nin farklı eyaletlerinde yaşıyor.

23 BİN TÜRK VATANDAŞI, ABD’YE ELLİS ADASI ÜZERİNDEN GİRMİŞ

1892-1954 yılları arasında ABD’ye  göçmen olarak gelen insanlar Ellis Adası’nda sağlık kontrolünden geçtikten sonra uygun görülmeleri halinde ülkeye kabul ediliyordu. Kimileri yeni bir dünya, kimileri daha iyi çalışma şartları için Amerika yollarına düşmüş.  O tarihler arasında  22  bin 942 Türk olmak üzere 12 milyondan fazla göçmen ada üzerinden ABD’ye girmiş.

Adadaki göçmenlik hizmetleri, 1954’ten sonra Manhattan’a taşınmasıyla birlikte sona ermiş. Uzun yıllar göçmenlere hizmet veren Ellis Adası’ndaki, ‘Göçmenli Bürosu’ 1990’da müzeleştirilerek kamuoyuna açıldı.

Binada, göçmenlerin yolculuklardan kalan eşyaları ve fotoğraflarının yanı sıra, kısa metrajlı bazı tanıtım filmleriyle ABD’nin göçmen tarihi anlatılıyor.

Müzenin ilgi çeken bir başka bölümü de Onur Duvarı (Wall of Honor). Üzerinde 700 bin’den fazla ismin yazılı olduğu bu duvarı ziyaret eden göçmenler ABD’ye ilk ayak basan atalarının isimlerini bu duvar üzerinde bulmaya çalışıyor.

Süreç içerisinde Ellis Adası’ndan ABD kıyılarına yüzerek geçmeye çalışan çok bir kısım göçmenin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.