Başkent’te toplu taşıma ücretlerine zam

Başkent’te toplu taşıma ücretlerine zam

Başkent Washington DC’de metro ücretleri geçtiğimiz pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere ortalama yüzde 5 oranında artırıldı. Yeni zamlar Washington ve civarında faaliyet gösteren metro ve otobüsler ile metro otoparklarını etkileyecek.
Hafta için saat 05:00-09:30  ile 15:00-19:00 arasını kapsayan yoğun saatlerde ve hafta sonları gece yarısından sonra yapılacak olan yolculuklarda biletlerin taban fiyatı 1,95 dolardan 2,10 dolara çıktı. Diğer zamanlardaysa en düşük ücret 10 cent’lik artışla 1,70 dolar olacak. SmartTrip kartı kullananlar için ise otobüs ücretleri1,50 dolardan 1,60 dolara çıktı.

Buna göre 2007 yılında trafiğin yoğun olduğu saatlerde en düşük metro ücreti 1,35 dolarken yapılan zamlar neticesinde 2bu ücret 2,10 dolara kadar çıktı. SmartTrip kartlı otobüs ücretiyse 1.25 dolardan 1.60 dolara ulaştı. Fiyat artışlarından dolayı bazı yolcular görece uzun yolları dahi yürümeyi tercih etmeye başlamış durumda.  

Yeni zam paketine göre ayrıca kağıt geçiş kartları kullanan yolcular plastik SmartTrip kartı kullananlardan 1 dolar fazla ödeyecek. Bu adım, halkın kağıt geçiş kartları kullanımından yönetim için daha ucuza mal olan plastik kartlara geçişi teşvik amacıyla atıldı. Nisan ayında onaylanan zam kararından önce şubat ve mart aylarında 6 ayrı kamu oturumu yapıldı.

Seyahat fiyatlarındaki bu artış doğal olarak eleştirileri de beraberinde getirmiş durumda. Zamlar araba ve hatta taksi kullanımının daha ekonomik olduğunu savunanların elini güçlendirdi. Özellikle grup halinde her gün metro kullananlara bu yol daha ekonomik görünüyor. Buna rağmen bazı kullanıcılar fiyat artışından sonra bile tercihlerinin metrodan yana olacağını söylüyor.

Toplu taşımadaki fiyat artışının bununla sınırlı kalması beklenmiyor. Yeni zamlarla birlikte ulaşım ücretleri son beş yılda üçüncü kez yükselmiş oldu. 2008 yılında metro yönetim kurulunca kabul edilmiş ve 2010’dan itibaren yürürlüğe girmiş plana göre her iki senede bir ücretler tüketici fiyat indeksine göre yeniden belirlenecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.