Baltimore’da olağanüstü hal ilan edildi

Baltimore’da olağanüstü hal ilan edildi

Baltimore şehrinde Freddie Gray’nin ölümünün protesto edilmesi üzerine başlayan olayların ardından şehrin bağlı bulunduğu Maryland eyaletinin valisi “olağanüstü hal” ilan etti. Vali ayrıca Ulusal Muhafızları da çıkan olayları yatıştırmakta polise yardım etmeleri için göreve çağırdı.

25 yaşındaki Freddie Gray adlı siyahi genç geçen hafta polis tarafından gözaltına alındıktan sonra omuriliğinden yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Gray’in ölümünün ardından olayı protesto eden gruba bugün polis müdahale etmişti.

Göstericilerin polise taş atması üzerine başlayan olaylar sırasında 7 polisin yaralandığı açıklandı. Yaralı polislerden birisinin bilinç kaybı yaşadığı belirtildi.

Polisin müdahalesinin ardından dağılan göstericilerin çoğunlukla 15-18 yaş arası çocuklar olduğu görüldü. Göstericiler, ‘‘adalet istiyoruz’’ diye slogan atarken, Gray’in ölümünden sorumlu olanların mahkemeye çıkarılması yönünde talepte bulundular.

RAHİP: POLİSE DEĞİL İŞE İHTİYACIMIZ VAR

Bu sabah Gray için Baltimore şehrinde bulunan bir kilisede yapılan törende duygu dolu anlar yaşandı.

Freddie Gray’in 19 Nisan günü polis tarafından gözaltına alınmıştı. Üzerinde çakı bulundurduğu için gözaltına alınan siyahi genç elleri kelepçelendikten sonra kendisini iyi hissetmediğini söylemişti. Getirilen araca elleri kelepçeli halde bindirilen Gray’in daha sonrasında omuriliğinde yaralanma tespit edilmişti.

Gray’in kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesinin ardından ABD genelinde yeniden polislerin Afrikan-Amerikalılara karşı ‘‘ırkçı’’ tutum içinde olduğu yolunda tartışmaları gündeme getirdi. Gray’i anma töreninde konuşan rahip Jesse Jackson, ‘‘Toplum fikri olarak ne zaman sağlıklı düşünceyi yitirirse, masum insanlar kurban olur’’ dedi.

Konuşmasında basının Afrikan-Amerikalılara karşı tutumunu da eleştiren rahip, ‘‘Genç protestocuların görüntülerini çekip haber yapmak kolaydır. Ama sebep olan nedeni sorgulamak zordur’’ dedi.

Siyahlara karşı yapılan ayrımcılığa dikkat çeken rahip Jackson, fakirliğin Afrikan-Amerikalılar için en büyük sorun olduğunu belirtti. Jackson, ‘‘16 bin insanımız terk edilmiş metruk evlerde yaşıyor. İşsizlik oranı yüzde 25…Bizim daha fazla polise değil daha fazla işe ihtiyacımız var’’ dedi.

ADALET BAKANLIĞI DA İNCELİYOR

Olayla ilgili 6 polis açığa alınırken, emniyet yetkilileri olayın araştırıldığını belirtmişlerdi. Adalet Bakanlığı da Freddie Gray’in ölümünde yurttaşlık hakları açısından bir hata yapılıp yapılmadığını inceleyeceklerini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.