Üniversite yönetimini protesto eden öğrenciler açlık grevinde

Üniversite yönetimini protesto eden öğrenciler açlık grevinde

California State Northridge üniversitesinden 4 öğrencinin çarşamba günü başlattıkları açlık grevi netice vermeye başladı. California State üniversite sistemine bağlı 5 farklı okuldan da öğrencilerin ve hocaların desteğini alan 4 öğrenci üniversite harçlarındaki yükselişi protesto etmek için açlık grevine başladı.

Students for Quality Education grubu tarafından organize edilen eylemin son on yıl içinde öğrenci harçlarındaki %318‘lik yükselişe tepki olarak başlatıldığı duyuruldu. Geçtiğimiz yıldan bu yana harçlarda meydana gelen artışın oranı ise %23.
Yetkililerden edinilen bilgiye göre üniversite yönetimi cuma günü taleplerini tartışmak üzere öğrencileri toplantıya davet etti.

Öğrenciler, üniversite harçlarına 5 yıl süreyle hiç zam yapılmamasını, kampüs yöneticilerine verilen ulaşım ve barınma ödeneklerinin kesilmesini, yönetim kadrosuna ait maaşların 1999 yılında ödenen rakamlara indirilmesini ve ifade özgürlüğünün genişletilmesini talep ediyor.

Açlık grevi yapan 4 öğrenci Grace Castaneda, Sarah Garcia, Matthew Delgado and Raiza Arias’ın Çarşamba akşamı itibariyle kendilerini zayıf ve hasta hissetmeye başladıkları gelen haberler arasında. Öğrencilerden 19 yaşındaki Sarah Garcia omlet ve buğday gevreğini çok sevdiğini, buna rağmen sadece taze sebze suyu tükettiğini belirtti. Garcia, “Buna değiyor çünkü birileri değişimi başlatmak zorunda” dedi.

Açlık grevinin önümüzdeki çarşamba günü sona ermesi beklenirken, öğrencilerden iletişim fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Matthew Delgado, talepleri yerine getirilinceye kadar greve devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan üniversite sözcüsü Erik Fallis durumu yakından takip ettiklerini ve öğrencilerde herhangi bir tıbbi ihtiyaç ortaya çıkması durumunda hemen müdahele edeceklerini söyledi. Üniversitenin diğer sözcüsü Claudia Keith kendilerini en çok endişelendiren konunun öğrencilerin sağlık durumu olduğunu belirtti.

California State üniversite sistemi içerindeki kesintilere öğrenci harçlarını yükseltmek, üniversite hocalarının ders saatlerini azaltmak ve önümüzdeki bahar döneminde üniversiteye öğrenci alımını durdurmak gibi önlemler alan yönetim kadrosuna öğrencilerin yanı sıra üniversite hocalarından da tepkiler gelmekte. Tüm sistem içerisinde 23 adet üniversiteye sahip California State okul sistemine yaklaşık 400,000 öğrenci kayıtlı.

Cal State sistemi içerisinde bulunan tüm çalışanlar da yeniden bir düzenleme yapılmaması halinde 2 günlük açlık grevi yapma konusunda sendikalarına yetki verdiklerini bildirdiler. Eğer bu durum gerçekleşir ise 23 kampüsün katılımı ile Kaliforniya tarihindeki en büyük açlık grevlerinden birisi yaşanmış olacak. Plana göre sırayla her kampüs 2‘şer gün açlık grevi yapacak. Üniversite sözcülerinden Michael Uhlenkamp durumun bu kadar ciddi boyuta ulaşmadan çözüleceğini umduğunu belirtti. Üniversite çalışanlarının taleplerinin başında ise %1‘lik maaş artışı ve akademik özgürlük geliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.