Türk toplumu ABD’de başkan adaylarına evsahipliği yaptı

Türk toplumu ABD’de başkan adaylarına evsahipliği yaptı

ABD’nin 4. büyük şehri Houston’un idaresine talip belediye başkan adayları Türkiye ve Türk Amerikan toplumu ile ilgili övücü mesajlar verdi.

Houston’da yarın (3 Kasım) yapılacak seçim öncesi 6 başkan adayı Türk Amerikan toplumunun prestij mekanı Raindrop Türkevi’nin Osmanlı Salonu’nda kozlarını paylaştı.

5.2 milyar dolar bütçesi, çevresindeki ilçelerle 6.5 milyona varan nüfusu ve geniş yüzölçümü ile Teksas eyaletinin tartışmasız lokomotif şehri Houston’u yönetmek için hazırlanan adaylar Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TTACC Houston) öncülüğünde Turquoise Center’a misafir oldu. Fox26 başkanlık yarışındaki bu son tartışmayı canlı yayında verdi.

Güçlü adaylardan Haris County eski Şerifi Adrian Garcia, Raindrop Türk Kültür Merkezi’nde olmaktan gurur duyduğunu belirterek, merkezin güzel binalarıyla şehre ayrı bir güzellik kattığını söyledi. Garcia şöyle devam etti:

“Amerika’yı Amerika yapan şey etnik ve kültürel zenginliğidir. Her gün yüz dilin konuşulduğu bir şehir Houston. Türk toplumu şehrimize ve ülkemize eğitim, kültür ve ekonomi yönünden inanılmaz katkı sağlıyor. Ben İstanbul’u ziyaret zevkini de yaşadım. Başkan olarak daha yakın ilişki kurmak için sabırsızlanıyorum. Houston için İstanbul ile çalışmak önemli, kişisel bağlantılarımızı da paylaşabiliriz. Çift taraflı turizmi teşvik etmeliyiz, bu ticari fırsatların da önünü açacaktır. Bunlar heyecan verici şeyler. İstanbul’a doğrudan uçuşun olması da büyük bir avantaj.”

Belediye başkanlığı anketlerinde önde görünen Sylvester Turner ise şunları söyledi, “Türkiye ile ABD’nin daima çok yakın ilişkileri oldu. Ben üç yıl önce Teksas heyeti ile Türkiye’yi ziyaret ettim. Türkiye’de ABD ile daha fazla iş yapmak isteyen işletme sahipleriyle konuşma ayrıcalığım da oldu. Iki toplum birbirleriyle çok yakından çalışmalı. İstanbul – Houston direkt uçuşunun olması da artı bir etken. Belediye başkanı olma fırsatı verilirse kesinlikle iş insanlarından bir heyet kurup, heyetin liderliğinde Türkiye ile Houston kenti arasında ilişki inşa etmek ve güçlendirmek isterim.”

Diğer bir başkan adayı olan Ben Hall ise konuşmasında, “Houston çok milletli bir şehir. Ve aslında vatandaşlarımızın çeşitliliği bizi daha güçlü kılıyor. Türk toplumu bu çeşitliliğin önemli ve etkin bir parçası. Cazip bir Houston kentinin belediye başkanı adayı olarak sizlerle daimi bir dostluk ilişkisi sürdürmek ediyorum. Ben Almanya’da iken Türkler bana sahip çıktı, rehberlik yaptı. Yabancı bir ülkede bu çok değerli. O zaman da, şimdi de müteşekkirim. Belediye başkanı olursam Türk toplumunun, ileri giden, gelişen Houston’un önemli bir parçası olacağını size taahhüt ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tartışmada son olarak söz alan Marty McVeyise şunları söyledi, “Türk toplumu ile ilişkim uzun solukludur ve yıllarca geriye gider. Türk arkadaşlarım şahsımı her zaman destekleyici oldular. Türkler şehrimizde farklı milletler arasındaki mesafelerin kapanmasında mükemmel bir iş çıkarmış. Türk dostlarımla birlikte Türkiye’yi ziyaret için sabırsızlanıyorum.”

Organizasyonun gerçekleşmesi için TTACC Başkanı Orhan Küçükosman ve sponsorlardan Raindrop Vakfı’nın Başkanı Mehmet Okumuş 1 ay boyunca emek harcadılar. Onlara Raindrop Bayanlar Vakfı ile Sanayi Odası üyeleri de yardım etti.

Başkan Küçükosman açılış konuşmasında, TTACC’nin ABD ve Türkiye arasında ticaret, yatırım ve ortaklık ilişkilerini güçlendirmek için kurulduğunu ve bu amaç için iş toplantıları, seminerler, geziler düzenlediklerini söyledi.

Küçükosman adaylara evsahipliği yapmaktan mutlu olduklarını belirterek, “Bize düşen ikramları, salonu ve sahneyi hazırlamaktı. Şimdi sıra başkanlarda, işte er meydanı, iyi olan kazansın” dedi.

Espri tam anlaşılmayınca Küçükosman “Asistanım konuşmanın bu kısmının milleti kahkahaya boğacağını söylemişti” şeklindeki spontane bir manevrayla misafirleri kırdı geçirdi. Orhan Başkan 7 yaşındaki kızı Süheyla’yla aralarındaki konuşmayı anlatarak finali yaptı: “Kızım, baban Houston belediye başkan adayı olsun mu, ne diyorsun?” Süheyla heyecanlanıp “Aman Alahım” deyince sevindiğini düşünen Küçükosman gelen açıklamayla şaşkına dönmüş: “Baba sen daha benim odamın lambalarını iki haftadır değiştiremedin, koca şehrin yollarını, lambalarını nasıl değiştireceksin!”

Programa giriş için konuklar ücret ödediler. İnternetten 20, kapıda 25 dolardan satılan biletler tamamen tükendi. Program öncesindeki resepsiyonda Türk mutfağından sarma, börek, kısır, humus, şekerpare, sütlü tatlı gibi ikramlarla konuklara Anadolu misafirperverliği gösterildi.

Resepsiyondaki sohbet sırasında Türk Amerikan toplumuna adaylarla kartvizit alışverişinde bulunup, başarılar dilendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.