Polis, ilk beş ayda 385 kişiyi öldürdü

Polis, ilk beş ayda 385 kişiyi öldürdü

ABD polisinin bu yılın ilk beş ayında 385 kişiyi öldürdüğü rapor edildi.

Amerikan polisinin şüpheli ve suçlulara karşı sert önlemleri kamuoyunda tartışıla dursun, bu yılın ilk beş ayında polis tabancasından çıkan kurşunlarla ölenlerin sayısının 385 kişiyi bulduğu rapor edildi. Washington Post gazetesi haberine göre polis tarafından öldürülenlerin 20’si ise kadın.

İlk beş ayda polisin öldürdüğü insan sayısının da aynı dönem içinde son 10 yılın en yüksek sayısı olduğu kaydedildi. Polis kurşunları ile hayatını kaybedenlerden 171’inin beyaz Amerikalı, yüzünün Afro-Amerikalı olduğu belirtildi. Aynı raporda öldürülen 385 kişi içinde 54 Latin Amerika kökenli, 6’sının Asya, 3’nün ise farklı milletler ile 31’nin de etnik kökeninin henüz bilinmediği açıklandı.

Öldürülen kurbanların yüzde 80’inin üzerinden ya ateşli silah, ya bıçak, ya pala ya da hızlı araç kullandığı ifade edildi. Polis kuruşuna hedef olanlardan 49’unun silah taşımadığı da vurgulandı. 13 maktülün ise oyuncak silah taşıdığı kaydedildi.

Polis kurşunu ile ölenlerden 92’sinin bir başka ifade ile yaklaşık dörtte birinin zihinsel olarak rahatsız kimseler olduğu da raporda dile getirildi.

Washington Post haberinde dikkat çeken bir ayrıntı da 385 vaka içinde yalnızca üç olay nedeni ile polisin suçlandığı. Geriye kalan tüm diğer vakalarda polisin zanlıyı öldürmesinde haklı gerekçe olduğunun savunulduğu kaydedildi.

Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) kayıtlarına göre geçtiğimiz 10 yıl içinde ortamala her sene 400 polise zanlılar tarafından silahlı saldırı olduğu rapor edildiği aktarıldı. Bu saldırılar sonunda yıllık ortamala 1.1 polisin hayatını kaybettiği de raporda yer aldı.

Polis kurşunlarına hedef olup ölenlerin sayısının yıl sonuna kadar bu şekilde devam etmesi durumunda yaklaşık 2015 senesi içinde bin kişinin hayatını kaybetmesi hesaplanıyor. Bu da günlük olarak 2.6 insanın hayatını yasal kurşunlarla son bulması anlamına geliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.