FBI, San Bernardino saldırısında geri adım attı

FBI, San Bernardino saldırısında geri adım attı

Federal Soruşturma Ofisi (FBI), California’nın San Bernardino yerleşkesinde gerçekleştirilen silahlı saldırıda IŞİD bağlantısı olduğu konusunda daha önce yaptığı açıklamadan geri adım attı.

San Bernardino saldırısında 14 kişi yaşamını yitirmiş 21 insanda yaralanmıştı. FBI yetkilileri, San Bernardino saldırısını düzenleyenler ile IŞİD arasında bağlantı olduğuna dair hiçbir somut delil bulamadıklarını açıkladı.

Daha önce FBI, saldırıyı gerçekleştirenlerden 28 yaşındaki Tashfeen Malik’in Facebook üzerinden IŞİD’i övdüğü ve internet vasıtası ile radikalleştiğini ileri sürmüştü. Ancak FBI bu açıklamasından geri adım attı ve IŞİD ile San Bernardino saldırganları arasında bağlantı olduğunu ispat edecek somut bir delilin olmadığını açıkladı.

FBI yetkilileri, San Bernardino saldırısını gerçekleştiren evli çift Syed Rizwan Farook ile Malik’inin teröristlerden ilham alarak bu eylemi yaptıklarını savundu. Ancak ellerinde somut delil olmadığını da açıkladı.

FBI Direktörü James Comey, IŞİD’in El-Kaide terör örgütünden çok farklı çalıştığını bildirdi. Comey, IŞİD’in terörde ‘devrim’ yaparak insanları sosyal medya üzerinden radikalleştirdiğini ve küçük çapta bireysel saldırılara yönlendirdiğini dile getirdi.

New York’ta düzenlenen ‘‘Kontra-Terörizm’’ konulu panelde konuşan Comey, San Bernardino saldırısı faillerinin hiçbir şekilde sosyal medya üzerinden şehitlik veya cihat gibi düşüncelerini paylaşmadıklarını dile getirdi.

Comey, geçen Temmuz ayında Tennessee eyaletinin Chattanooga yerleşkesindeki askeri üste silahlı saldırı düzenleyen deniz piyadesi Mohammed Abdulazeez’ın da propaganda ile radikalleştiğine inanıldığını ifade etti. Abdulazeez’in belirli bir grup ya da kişi tarafından değil daha genel açıdan radikalleştiğini savunan Comey, “Fikrim, Chattanooga katilinin yabancı terör örgütlerinin propagandası ve motive etmesi ile bu işi yaptı yönünde” dedi.

Comey, FBI’nın ABD genelinde yüzlerce IŞİD tehdidi olabilecek dosyaları incelediğini belirterek,  IŞİD’in yeni katılan militanlarını Ortadoğu’da eğittikten sonra Avrupa ve ABD’de eylem yapmaları için buralara gönderdiğini savundu.

IŞİD’in Avrupa ve ABD’ye gönderdiği militanları ile de Twitter ya da diğer sosyal medya üzerinden iletişim kurduğunu bunun da takibinin mümkün olmadığını söyledi. Konuşmasında teknoloji şiretlerini yeniden uyaran Comey, bu firmaların mahkeme kararı ile dahi erişilemeyen cihaz ve işlemlerden uzak durmalarını söyledi.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.