Çetelerin Sosyal medyadaki şiddet tehdidi korku yaratıyor

Çetelerin Sosyal medyadaki şiddet tehdidi korku yaratıyor

Güney Los Angeles’ta 1 kişinin ölmesi ve 12 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan altıdan fazla çatışma sonrası artan çete şiddetine karşı sosyal medya platformlarındaki uyarılar sıklaştı.

İlk olarak fotoğraflar ortaya çıktı. Bu ayın başında Güney Los Angeles’ta 27 yaşında birinin vurulmasının ardından ortaya çıkan fotoğrafların birinde bir adam ceketinin cebindeki krom tabancasını gösteriyor, diğerinde genç bir adam iki elinde birer tabanca tutuyordu. Bir kişi Instagram’da, “Uyansanız iyi olur. Bir savaş söz konusu” diye yazdı. Başka biri Güney Los Angeles’ın bir kısmının haritasını, “Bu bölge şu an güvenli değil” ifadesiyle birlikte paylaştı.

Paylaşımlar gerçek tehditle dedikodunun ayırt edilmesinin çok zor olduğu bir yankı haline dönüştü. En büyük paniğe sebep olan iddialardan biri 17 Temmuz’da 27 yaşındaki şahsın öldürülmesinden sonra çetenin 100 günlük şiddet yemini ettiği iddiası oldu. Bu iddianın ardından Twitter ve diğer sitelerde #100days100nights ve #PrayforLA gibi etiketler ortaya çıktı.

Polis şiddeti bastırmaya çalışırken trafiği izlediklerini belirtti. Los Angeles Emniyeti Temsilcisi Bill Scott Pazartesi gecesi çetelere müdahaleyle ilgilenen çalışanlarla görüştü. Scott, çalışanlara tehditleri destekleyen hiçbir kanıt olmadığını söyledi ve insanların korkularını kontrol altına almada çalışanlardan yardım istedi.

“Çete yaşamı ve kültürüyle hiçbir ilgisi olmayan günlük hayatını yaşayan insanları korkuttunuz” dedi.

Olaylar son yıllarda çete suçları soruşturmalarında ve şiddetin önlenmesinde sosyal medya platformlarının ne kadar önemli bir rol oynadığını gözler önüne seriyor. Soruşturmacılar ve çetelere müdahale eden çalışanlar çete üyelerinin tehdit mesajlarını iletmek için sprey boyalarla binaların duvarlarına yazı yazmaya güvenmediklerini söylüyorlar. Artık sosyal medya, çetelerin düşmanlarına direk olarak meydan okumalarına ve muhitlerine korku salmalarına imkan sunuyor.

Çetelere müdahalede çalışan Aqeela Sherills “Artık mesajlar şehre çok daha hızlı yayılıyor. Muhitte her şey sözel olarak ilerliyor. Sosyal medya bu durum geometrik etkiyle artıyor” diyor.

Güney Los Angeles’taki cinayetlerle ilgili soruşturmalarda yıllarca çalıştıktan sonra yakın zamanda emekli olan Sal LaBarbera Los Angeles Emniyeti’ndeki dedektiflerin bir süredir çete soruşturmalarında sosyal medyayı kullandıklarını belirtti.

LaBarbera bir olayda Facebook’ta bir cinayet şüphelisinin silah tutarken çekilmiş fotoğrafını görünce dedektiflerin şüpheliyi yakaladığını anlattı. Dedektifler silahın seri numarasını okuyabilmiş ve o tabancanın cinayet silahı olduğuna kanaat getirmişler.

“Duvara vurmak diyorlar.” diyor. “Bir çetenin adını, bir lakabı ya da argo bir ifadeyi Twitter’a yazıp, Instagram’e yazıp çete üyelerini takip edebiliyorsunuz.”

Los Angeles Emniyeti yakın zamanda herkesin kullanımına açık olan siteleri suç içerebilecek gösteriler, büyük partiler veya etkinliklerle ilgili yazılanları izlemek üzere memurlar görevlendirdi.

Departmanın Güney Los Angeles sorumlusu Baş Şerif Steven J. Sciacca soruşturmacıların hala sosyal medya iletilerini değerlendirdiğini ama saldırılar başladığından beri kayda değer bir şey görmediklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta ve Cumartesi günü Los Angeles Emniyeti bölgesinde yaşanan çatışmalar departmanın şehrin suç oranı en yüksek muhitlerinden biriyle ilgilenen 77. Cadde bölümünde toplandı. Bölüm Perşembe’den Cumartesi’ye altı silahlı çatışmayla karşılaştı. Los Angeles Emniyeti yetkilileri intikam için yapılabilecek saldırıları engellemek üzere bölgede daha fazla memur görevlendirdi ve yerel din adamları ile çetelere ulaşmaya çalışan kişilerden yardım istedi.

Şiddet işaretleri azaldı. Los Angeles Emniyeti’nin Güney Bürosunun sorumlusu olan Scott, Pazar günü 77. Cadde Bölümü’nde hiçbir silahlı olay rapor edilmediğini, sadece Pazartesi sabahı Florence ve Normandie caddelerinde trafikte yaşanan bir kavgadan dolayı olduğu düşünülen bir yaralama olayı yaşandığını belirtti.

Scott şiddetteki yükselişin trajik olsa da, olağandışı olmadığını ifade etti. Yaşanan korkunun sosyal medyanın dedikoduları yayma gücünün bir göstergesi olduğunu belirtti.

Sosyal medyanın çetelerin faaliyetleri üzerindeki etkisini araştırmış olan Arizona State Üniversitesi’nden adli bilimler profesörü Scott Decker YouTube, Facebook ve Instagram gibi sitelerin çete üyelerine, rakiplerine daha kolay hakaret etme imkanı verdiğini söyledi.

“Bir binanın duvarına grafiti yapmanın 21. Yüzyıl versiyonu. Ama grafiti yapmaktan çok daha güvenli çünkü düşmanın bölgesine gitmek zorunda değilsiniz.” diyor. “Şahsi olarak yapıldığında derhal intikam getirecek tehditleri güvenli bir uzaklıktan iletme imkanı veriyor.”

Şimdi çetelere müdahale üzerine çalışan eski bir çete üyesi Skipp Townsend sosyal medyanın, çete üyelerinin öfkesini bastırmak için intikam tehditlerinin ve dedikodularının kökenini bulmayı kolaylaştırdığını söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.