Californiya Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sayısını Artırıyor

Californiya Üniversitesi Yabancı Öğrenci Sayısını Artırıyor

Kaliforniya Üniversitesi (University of California – UC)  önümüzdeki güz döneminde geçen seneye oranla % 43 daha fazla eyalet dışı öğrenci alacak. Bu öğrenciler Kaliforniyalı öğrencilerden  23,000 $ daha fazla yıllık harç ödeyecek. Bu da üniversitenin eyalet fonlarındaki azalmadan kaynaklanan bütçe açığını kapatmaya yardım edecek.

Yetkililere göre, güz döneminde üniversiteye başlayacak Kaliforniyalı olmayan birinci sınıf öğrenci oranının bu seneden (% 12.3) daha yüksek olması bekleniyor. Ancak bu rakamlar değişebilir çünkü eyalet dışı ve yabancı öğrencilerin kayıt yaptırma ihtimalinin Kaliforniyalı öğrencilere göre daha az olduğu biliniyor.

UC güz dönemi için bütün kampüslerinde toplam 61,443 Kaliforniyalı öğrenciye kabul verdi. Aynı zamanda diğer eyaletlerden ve ülkelerden de toplam 18,846 öğrenci kabul edildi. Bu sayı geçen yıl 13,144 idi. Bu öğrencilerin her biri Kaliforniyalı öğrencilere göre yıllık 23,000 $ daha fazla harç ödeyecek. Bu durumun üniversitenin eyalet fonlarındaki azalmadan kaynaklanan bütçe açığını kapatmasına yardım etmesi hedefleniyor. Kabul alan öğrencilerin kayıt yaptırmaya karar vermek için 1 Mayıs’a kadar süreleri var.
UC birkaç yıl içinde Kaliforniya dışı lisans öğrencisi sayısını % 6.9’dan % 10’a çıkarmayı hedefliyor. Ancak özellikle  UC Los Angeles ve UC Berkeley gibi ünlü okullarda  eyalet dışı öğrenci oranı çok daha fazla.

Kaliforniya’da yaşayan öğrenci başvuruları büyük ölçüde arttığı halde kayıt edilecek öğrenci sayısı değişmediği için Kaliforniyalılar  UC’ye kabul almakta zorlanıyorlar.  Bir düşünce kuruluşu olan Yüksek Öğrenim Politikası Enstitüsü başkanı Patrick Callan, Kaliforniyalı ailelerin başarılı çocukları UC den red alırken eyalet dışı öğrencilerin kabul almasına öfkelenmekte haklı olduğunu savunuyor.

Callan’a göre Kaliforniya halkı ve eyalet meclisi üyeleri kendilerini üniversiteye daha az yakın hissettikçe, ekonomi düzeldiği zaman UC’nin eyaletten aldığı fonların artması pek mümkün olmayacak. Callan, eyalet dışı öğrenci sayısının arttırılmasının “Kaliforniyalılara haksızlık” olduğunu ekledi ve bunun “üniversiteyi uzun vadede zarara uğratabilecek geçici bir çözüm” olduğunu ifade etti.

Callan’ın bu fikrine karşılık UC lisans öğrenci kabulleri biriminin direktörü Kate Jeffery ise UC’de Kaliforniyalı olmayan lisans öğrencisi sayısının başka eyaletlerdeki devlet üniversiteleriyle karşılaştırıldığında çok az olduğunu belirtti. Eyalet dışı ve uluslararası öğrencilerin üniversite kampüslerine kültürel çeşitlilik ve farklı bakış açıları kazandırdığını da ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.