California’da bir lisenin öğrencileri seçmeli ‘ölüm dersi’ alıyor

California’da bir lisenin öğrencileri seçmeli ‘ölüm dersi’ alıyor

California’nın Orange County bölgesinde bulunan Los Alamitos Lisesi öğrencileri, isterse ‘ölüm’ hakkında bir seçmeli ders alabiliyor. 

 

Dersin öğretmeni Lori Franzen, 35 öğrencisiyle birlikte ölüme dair pek çok konuyu ele alıyor. Öğrenciler gelecek sene dersi alacak arkadaşlarına sınıfın arka duvarında bir yazı tahtasına ‘Ben ölmeden önce’ konulu notlarını hatıra bırakıyor. Dersin konusu ölüm olsa da öğrenciler tahtaya renkli tebeşirlerle hayatla ilgili ümitlerini yazıyor.

 

Tahtaya yazılan ilk notlar ‘Dünyayı dolaş’ gibi şeyler olsa da aşağılara doğru öğrencilerin kaleme aldığı tavsiyeler giderek ciddileşiyor. Koyu renkli tebeşirle yazılan ‘Alkolik olmaktan kurtul’, ‘Babama onu çok gerçekten çok sevdiğimi söyle’ gibi notlar dikkat çekiyor.

 

Her günün sonunda öğrencilerinin yazdıklarını okuyan öğretmen Franzen, ‘Çocukların yazdıkları bazen insanın içini acıtsa da bu tahtada yazılanlar 17-18 yaşlarındaki gençlerin akıllarından neler geçtiğini çok gerçekçi bir şekilde yansıtıyor’ diyor. Her ne kadar bu seneki öğrenciler, mezuniyet sonrası tahtayı silmeyi planlasa da bu tahtaya notlar bırakmanın kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade ediyor. Öğrenciler, dersin sloganlarından birinin ‘Bir miras bırak’ olduğunu ve tahtaya bu şekilde notlar yazmanın gelecek seneki öğrencilere kendi miraslarını bırakmak için en güzel yol olduğuna inandıklarını ifade ediyor.

 

Tanatoloji (ölümü inceleyen bilim dalı) dersi 1980’lerden beri Los Alamitos Lisesi’nde en popüler derslerden biri. Her sene bahar döneminde verilen bu ders için uzun bir bekleme listesi oluşuyor. Ders 2008’den bu yana seçmeli bir ders olarak veriliyor. Tanatoloji sınıfının 35 öğrencisi, ders boyunca kendi inançlarını gözden geçirdi, ölümle ilgili kitaplar okudu, ölümle ilgili farklı yaklaşımları öğrendi ve cesetlerin ele alınma yöntemlerini araştırdı.

 

Öğrencilerden Tylor Wilson (18) öldükten sonra bedeninin bir elmasa dönüştürülmesini ve ailesine verilmek üzere bir bıçak yapılmasını istiyor. Diğer öğrenciler daha geleneksel şekilde  tabuta konulmayı ve gömülmeyi tercih ediyor.

 

Öğrencilerin en çok zorlandıkları ödev ise methiye yazma ödevi. Ölüm Eğitimi ve Rehberliği Derneği başkanı Jon Reid, ‘Amerikan halkı ölüm hakkında konuşmayı çok sevmiyor’ diyor. Reid’e göre, methiye yazmak insanlara hayatlarında nelerin önemli olduğunu düşündürüyor ve gençlerin ailelerin kıymetini anlamalarını sağlıyor.

 

Birbirleri hakkında methiye yazan öğrenciler, arkadaşlarının kendileri hakkında yazdıklarını okumanın birbirlerine yaklaştırdığını ve kendilerine arkadaşlarının gözüyle bakabilmelerini sağladığını belirtiyor. Öğrenciler bu ders sayesinde hayatın, arkadaşlarının ve ailelerinin kıymetini daha iyi anladıklarını ifade ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.