California Üniversitesi öğrenci harçlarını arttırabilir

California Üniversitesi öğrenci harçlarını arttırabilir

California Üniversitesi (University of California-UC) yetkilileri eğer California valisinin önerdiği vergi düzenlemeleri halk oylamasında reddelirse, bütçe açığından dolayı öğrenci harçlarının önemli miktarda artırılacağını bildirdi.

Üniversitenin web sayfasında yayınlanan bilgilere göre, on kampüsü bulunan UC’nin, 2012-2013 eğitim döneminde eyaletten gelen fonları 125 milyon dolar artmazsa öğrenci harçları yüzde 6 oranında arttırılacak.

Bütçeden sorumlu rektör yardımcısı Patrick Lenz, üniversite olarak kritik bir dönemden geçtiklerini ve valinin çabaları sonuçsuz kalırsa yönetim kurulunun acımasız kararlar almak zorunda kalacağını açıkladı.

Üniversite yönetim kurulu 16 Mayıs’ta Sacremento’da gelirleri arttırma ve giderleri azaltma yollarını tartışmak üzere toplanacak.

Eyaletin de ekonomik sorunlar yaşadığı bu dönemde, Kaliforniya devlet yüksekokulları ve üniversiteleri fonlarının azaltılması karşısında ne yapacaklarının planlarını yapıyor. Bu hafta California Eyalet Üniversitesi (California State University, CSU) yetkilileri de gelirleri arttırma ve giderleri azaltma yöntemlerini tartıştı. Aynı zamanda kampüs rektörlerinin maaşlarının yüksek olmasına verilen tepkilere de değinildi.

UC’nin eyalet içi öğrenci harçlarına yapmayı planladığı yüzde 6’lık zam onaylanırsa, öğrenciler beş yıl öncesinden yani ekonomik krizden öncekinden iki kat daha fazla para ödeyecek.

Son dört yılda ekonomik kriz sebebiyle eyaletin yükseköğrenim kurumlarına verdiği fonlar önemli miktarda azaldı. Bu da harçlarda artışa, açılan ders sayısının azaltılmasına, işten çıkarılmalara ve öğrenci protestolarına neden oldu.

UC de, CSU de bu yıl eyaletten 750 milyon dolar daha az fon aldı. Bu da UC için yüzde 20, CSU içinse yüzde 27 azalma demek.

Üniversitelerin bütçe açıklarını kapatmak için ele aldığı çözümler arasında harç artışının yanısıra kampüslerden birini kapatma ya da çalışanların sağlık sigortası primlerinde oynama gibi öneriler de sözkonusu. Ancak yetkililer şimdilik kampüs kapatılmasına pek sıcak bakmıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.