California Üniversitesi depresif öğrencilere internet üzerinden ulaşacak

California Üniversitesi depresif öğrencilere internet üzerinden ulaşacak

Sonbahar döneminde aralarında University of California’nın (California Üniversitesi) da bulunduğu yaklaşık 70 üniversite internet üzerinden depresif öğrencilere danışmanlık hizmeti vermeye başlayacak. Bu hizmetin amacı, ihtiyacı olan öğrencilerle onlara yardımcı olabilecek danışmanlar arasında bir köprü kurmak.
New York merkezli American Foundation for Suicide Prevention (Amerika İntihar Engelleme Derneği) tarafından hazırlanan programa göre üniversiteye kabul edilen her öğrenciye e-posta aracılığıyla bir anket linki gönderilecek. Öğrencilerin isteğe bağlı ve isimsiz bir şekilde dolduracakları anket ile sorunlu öğrencilerin tespit edilmesi amaçlanıyor.

Anketi dolduran öğrencinin cevapları tehlikeli bir durumu işaret ederse bir danışman öğrenciyle websitesi üzerinden irtibata geçecek ve internet üzerinden isimsiz bir şekilde iletişim kurmaya devam edecek.

İnternetten yazışmanın amacı öğrenciyi yüzyüze görüşmeye ikna etmek. Bu dernekte proje uzmanı olan Ann Haas, araştırmalara göre intihara teşebbüs eden öğrencilerin yüzde 80’inin kampüslerindeki danışmanlık merkezlerina hiç başvurmadıklarını ifade etti. “Her yıl üniversite kampüslerinde intihar sonucu hayatını kaybeden bir çok öğrenci oluyor. Peki bu öğrencinin zor bir dönem geçirdiğini kimse biliyor muydu? Cevap çoğu zaman ‘hayır, kimsenin haberi yoktu’.”

2009-10 eğitim yılında toplam 739 California Üniversitesi öğrencisi intihara kalkıştı. Bunlardan on biri hayatını kaybetti.
UCLA danışmanlık merkezi müdürü Elizabeth Gong-Guy üniversitede yaşanılan sıkıntıların en hazırlıklı görünen öğrencileri bile yalnızlığa ve ümitsizliğe sevk edebileceğini söyledi.

Danışmanların bazı öğrencilere ulaşabilmesine rağmen yardıma ihtiyacı olan birçok öğrenci kendi başlarına kalıyor. Gong-Guy, “Yardım alabileceklerini bile bilmiyorlar.  Profesyonel yardım almayınca tamamen ümitsizliğe düşüyorlar ve kendilerini çaresiz hissediyorlar. Bu gibi bilişsel bozukluklar da depresyon hastalığının bir parçası.”

İnternet üzerinden danışmanlık hizmeti öğrencilere müdahale etmeden ulaşmaya çalışıyor. Öncelikle anket aracılığıyla öğrencilerin ne hissettiklerini paylaşmaları sağlanıyor. Daha sonra danışman profesyonel yardım almalarını önerdiğinde ne yapacaklarına kendilerinin karar verme imkanı veriliyor.

Bu hizmet UC San Diego tıp fakültesinde öğrencilere ve fakülte doktorlarına veriliyor. Şimdiye kadar on iki binden fazla kişiye anket gönderildi ve 660 kişi bu anketi doldurdu. Anketi dolduranların yüzde 8,5’inin yüksek intihar riski taşıdığı ve yüzde 23’ünün ise ileri düzeyde depresyon belirtileri gösterdiği belirlendi.

UC San Diego öğrenci işleri dekanı ve psikiyatri bölümünde doçent olan Christine Moutier, bu hizmetin özellikle lisansüstü öğrencileri ve tıp fakültesi hocaları için çok faydalı olduğunu söyledi. Çünkü öğrenciler ve doktorlar intihar belirtilerine daha meyilliler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.