Arapça konuşan genç uçaktan indirildi

Arapça konuşan genç uçaktan indirildi

California’daki Berkeley Üniversitesi’nde öğrenci olan 26 yaşındaki Irak asıllı genç, Southwest Airlines şirketinin iç hatlar uçuşunda kalkıştan önce telefonda Arapça konuşulduğunun duyulması üzerine uçaktan indirildi.

Amerika İslam Birliği (CAIR) son zamanlarda buna benzer olaylarda artış olduğunu ve bunun Müslümanlara karşı yeni bir ayrımcılık şekli olduğunu belirtiyor.

Khairudeen Makhzoomi isimli öğrenci, 6 Nisan günü Birleşmiş Milletler’de Ban Ki Moon’un da katıldığı bir programdan dönerken uçakta amcasını arayarak gününün nasıl geçtiğini anlatır. Konuşmasını “inşallah” diyerek bitiren Makhzoomi ön koltuktaki yolcunun kendisine bakıp koltuğundan kalkıp gittiğini farkeder.

New York Times’a olayı anlatan öğrenci; “Ön koltuktaki kişinin kalkıp beni şikayet edeceğini anladım, tavırları çok garipti” diyerek bir şeyler sezdiğini belirtti. Daha sonra kabin ekibinden Arapça bilen bir şahsın yanına yaklaşıp uçağı terk etmesini söylediğini aktaran Iraklı öğrenci, görevlinin kendisine niye Arapça konuştuğunu, kiminle konuştuğunu ve niye konuştuğunu sorduğunu ve çok kaba şekilde kendisini rencide ettiğini ifade etti.

İnsanların önünde üstü aranan genç, polisler eşliğinde bir odaya alınıp FBI tarafından sorgulandı. Kendisine niçin “şehid” kelimesini telaffuz ettiği sorulunca öyle bir şey söylemediğini sadece “inşallah” dediğini ama buna rağmen sorgulamaya devam edildiğini anlattı.

8 saatlik gecikmenin ardından öğrencinin bileti iade edilip gitmesine izin verildi. Hava yolu şirketi durumdan duyduğu üzüntüyü bildirdi. Buna karşılık Khairudeen Makhzoomi şikayette bulunmayacağını ama şirketten bir özür beklediğini söyleyerek “Bütün toplumların ortak bir şeyi vardır bu da onurlarıdır. Eğer biri bunu bizden almaya kalkarsa şiddetle cevap vermenin bir manası yok buna sağ duyuyla cevap vermek daha güzel olur” diyerek yaşadığı üzüntüye rağmen kendisine yakışır şekilde hareket etmeye çalıştığını ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.