Videolar interneti ele geçiriyor

Akıllı telefonların gelişip yaygınlaşması ve internetin hızlanması ile sosyal medyada tüketilen içeriklere yönelik talep de değişiyor.

Bir yıl öncesine kadar en fazla rağbet gören içerik türü fotoğraf iken, son dönemde videolar büyük tercih sebebi. Kısa film tadındaki videolar zaten çabucak viral hale gelip bütün kullanıcılarının sosyal medya profillerinde yerini alıyor. Emek harcanmış diğer kısa videolar da kullanıcılardan ilgi görüyor. Bunun temel sebebi, sosyal medyada talep edilen içeriklerin taşıdığı nitelikle ilgili. Yani insanların sosyal medyada vakit geçirirken ne aradığı ile ilgili.

Sosyal medyada hangi tür içerikler ilgi çekiyor?

  • Eğlendirici
  • Duygulandırıcı
  • Meraklandırıcı
  • Sürükleyici
  • Düşündürücü
  • Bilgilendirici

Bir videonun yukarıda sıraladığım niteliklerin hepsine birden sahip olması mümkün.

Ancak yazı veya fotoğraflar bunlardan sadece bir ya da birkaçını taşıyabiliyor.

Bu nedenle videolar, şu anda yükselen trend…

Durumun farkında olan sosyal medya platformları da bu doğrultuda yeni adımlar atıyor.

Twitter, video dünyasına ilk adımı 6 saniyelik videoların paylaşılabildiği Vine uygulaması ile atmıştı. 6 saniyeyi yetersiz bulan kullanıcılardan fazla rağbet görmeyince tweet içerisinde 30 saniyelik video paylaşmayı mümkün hale getirdi. Reklam veren hesaplara ise daha uzun video yükleme imkânı sunuyor. Canlı yayın yapılabilen Periscope da dikkat çeken bir adım oldu.

Twitter’ın 6 saniyelik video adımı karşısında fotoğraf paylaşım platformu Instagram, 15 saniyelik video yükleme imkânı sundu. Reklamverenler de 60 saniyeye kadar video paylaşabiliyor.

Kısa metrajlı video paylaşılabilmesi, hızlı çekim (timelapse) ve ağır çekim (slow motion) türündeki sanatsal videolara talebi yükseltti. Bunları kolaylaştıran çok sayıda mobil uygulama geliştirildi.

Uzun süredir video piyasasından büyük pay alan Facebook da boş durmadı.

Bugüne kadar edindiği tecrübelerden hareketle video izleme ile ilgili değişikliklere geçiş yaptı. Ana sayfa zaman akışında çıkan videoların üzerine ‘Daha sonra izle’ düğmesi eklendi. Böylece kullanıcılar, mobil internet kullanırken karşılarına çıkan fakat o anda izleyemeyeceği videoları işaretleyip daha sonra izleyebiliyor. Dilerse bu videoları farklı etiketler altında listelere ekleyebiliyor.

Diğer bir yenilik de, Youtube’taki gibi video bitiminde benzer videoların izlenebilmesi. Videoyu ekranın bir köşesine kaydırıp izlerken bir yandan paylaşılan diğer içeriklere de bakılabiliyor.

Facebook’taki düzenlemeler bununla kalmadı. Ünlülere canlı yayın imkânı sağlandı. Sonraki aşamada bu özellik Amerika’daki tüm kullanıcılara açıldı. Bir süre sonra tüm dünyadaki kullanıcılara açılacaktır mutlaka.

Facebook’un getirdiği bu özelliklerin neredeyse tümü mobil kullanıcılar için. Sebebi ise açık. Şu anda kullanıcılarının %65’i Facebook’a akıllı telefon ya da tablet üzerinden giriş yapıyor. Medya artık ‘cep’te tüketiliyor…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.