Albayrak yazışmalarının ABD ayağı

Albayrak yazışmalarının ABD ayağı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın e-mail hesabı Redhack tarafından geçtiğimiz hafta ele geçirildi malum.

Albayrak’ın posta kutusundaki gizli yazışmalardan Türkiye’yi yakından ilgilendiren pek çok yeni bilgi saçıldı ortaya. Konunun Türkiye’yi ilgilendiren tarafı zaten – hala ayakta kalabilen bir iki mecrada – yoğun bir şekilde tartışılıyor.

Konunun Amerika ayağıysa hayli enteresan.

Erdoğan ailesinin ABD’deki kontak noktası, Washington DC merkezli Turkish Heritage Organization’ın başkanı Halil Danışmaz’ın Berat Albayrak’a yolladığı e-maillerden ortaya saçılanlar korkunç. Hem Danışmaz’ın hem de bu işlere birlikte kalkıştığı bir çok kişinin başını ciddi şekilde yakabilecek büyüklükte suçlar bunlar.

YASADIŞI LOBİCİLİK, VERGİ KAÇAKÇILIĞI

Son bir kaç yılda ABD’de açılan çok sayıda hükümet yanlısı derneğin de aslında ne amaçla kullanıldığını ortaya koyan kapsamlı bilgiler çıktı Albayrak’ın maillerinden.

Önce Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak’ın sivil görünümlü bu derneklere, ABD’de hangi siyasilere ne kadar yardım yapılacağı, bu kişilerle birebir olarak neler konuşulacağının talimatlarını bizzat verdiği çıktı ortaya. Tek başına bu bile bu işe aracı olan pek çok kişiyi demir parmaklıklar arkasına gönderebilecek çapta bir suç. Zira ABD’de başka bir devletin parasıyla siyasilere bağış yapmak yasak. Kaynağı yabancı bir devlet olan parayı, aslında kimden geldiğini bildiği halde, hangi yolla ona ulaşmış olursa olsun, kabul eden bir siyasetçi, kariyerini o noktada bitirmiş demektir.

Ortaya çıkan mailler, ABD’de Erdoğan’a yakın bazı kişi ve dernekler tarafından siyasilere yapılan bu bağışların asıl kaynağını net bir şekilde ortaya koyuyor.

SİVİL GÖRÜNÜMLÜ RESMİ DERNEKLER

Sivil görünümlü bu derneklerin aslında Bilal Erdoğan, Berat Albayrak ve dolayısıyla Tayyip Erdoğan’la olan direkt olarak bağlantısı da bu yazışmalarla net bir şekilde gözler önüne serilmiş oldu. Literatürde böyle dernekler için ‘Governmental Non-Governmental Organizations’ (GONGO) deniyor. Yani, aslında devlet tarafından kurulan ulusal ya da uluslararası alanda faaliyet gösteren ‘sivil görünümlü’ dernekler. Türkçede benzer bir kavram var mı bilmiyorum ama Türkiye’de bu tip kurumların hayli yaygın olduğuna şüphe yok. İfşa olan e-maillerle birlikte Erdoğan ailesinin, bu sivil görünümlü resmi derneklerden ABD’de de çokça kurdurduğunu öğrenmiş olduk. ‘Resmen’ öğrenmiş olduk daha doğrusu. Yoksa Amerika’da yaşayan Türkler bu derneklerin kimler tarafından kurulduğunu ve ne şekilde desteklendiğini kuruldukları günden bu yana biliyordu zaten.

“GAZETE GÖRÜNÜMLÜ LOBİ ŞİRKETİ KURALIM, TELİF ADI ALTINDA RÜŞVET VERELİM”

Danışmaz’ın 2011 yılında Berat Albayrak’a kurulmasını teklif ettiği bir medya kurumu meselesi var ki, apayrı bir facia. Danışmaz, bu medya kurumu üzerinden Amerikalı siyasilere ‘telif’ adı altında para aktarılmasını Albayrak’a net bir şekilde teklif etmiş. Danışmaz’ın bizzat kendi ifadesiyle, illegal lobi faaliyetleri için ‘eşsiz bir kamuflaj’ olacak bu medya kurumunun amacı, siyasilere ‘sorunsuz bir şekilde mali transfer’ sağlamak.

Danışmaz’ın planına göre bu gazete ya da dergide çalışacak ‘Türk asıllı lobiciler’ gazeteci kimliğini kullanarak ABD’deki ‘lobi yasaklarını aşacak’.

Evet, gerçekten böyle.

Peki siyasilerle, bu gazeteci görünümlü lobicileri kim buluşturacak? Plana göre yüksek ‘freelance’ ücretleri ya da danışmanlık maaşlarıyla ‘bağlanacak’ ‘meşhur’ gazeteciler.

Teklif, Albayrak’a 2011 yılında sunulmuş. 2014 yılında da Albayrakların sahibi olduğu, hükümete yakın Daily Sabah gazetesi kuruldu. Gerçi ‘Beşiktaş ate goal’ çapında bir şey çıktı ortaya ama olsun.

AKP’YE YAKIN DERNEKLERE ‘CASUSLUK SORUŞTURMASI’

Daily Sabah’la bu yasadışı planların ne kadarı hayata geçirildi bilmiyoruz. Müsiad USA eski başkanı İbrahim Uyar’ın Berat Albayrak’a temmuz ayında gönderdiği e-maile göre bunu Federal Araştırma Bürosu (FBI) da merak ediyor.

Uyar’ın anlattığına göre ABD’de Erdoğan’a yakın bazı dernekler ve yöneticileri hakkında FBI tarafından bir ‘casusluk soruşturması’ başlatılmış. Albayrak’a gönderdiği e-mailde, FBI yetkililerinin önce kendisini sorguladığını anlatan Uyar, daha sonra Turkish Heritage Organization başkanı Halil Danışmaz, Müsiad USA başkanı Mustafa Tuncer, siyasilere yaptığı yüklü bağışlarla tanınan işadamı Murat Güzel ve birlikte kendi asistanı Emre Eren’in ‘casusluk soruşturması’ kapsamında ifadelerinin alındığını aktarıyor. Mesajında AKP adına ABD’de yaptığı çalışmaları detaylı olarak anlatan Uyar, bakan Albayrak’tan yardım istiyor.

Yazının başında bahsettiğim yasa dışı lobicilik faaliyetleri bu casusluk soruşturmasının bir parçası mı henüz bilmiyoruz. Değilse bu iddialar ayrı bir dava konusu olacak demektir. Çünkü ABD’de lobi şirketlerini düzenleyen kanunlar fazlasıyla sıkı. Yabancı bir devletin parasıyla milletvekillerine bağış yapmanın cezası ağır.

Hele Halil Danışmaz’ın bakan Berat Albayrak’a teklif ettiği gibi ‘bir medya kurumunda gazeteci kılığında lobici çalıştırmak’, ‘telif görünümü altında milletvekillere para aktarmak’ gibi yasadışı işler… Çok ağır suçlar bunlar.

Danışmaz’ın bu illegal projesinin ne kadar hayata geçtiğini ya Danışmaz’ın geri kalan mailleri de ortaya çıkınca ya da FBI soruşturmasının sonucu açıklanınca öğreneceğiz.

Bakalım, hangisi önce gerçekleşecek…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.