İşimiz gücümüz film!

Merhaba

Uzunca bir süre ara verdikten sonra tekrar merhaba diyelim.

ABD’deyiz. Her ne kadar ZamanAmerika’yı dünyanın dört bir tarafından takip edenler olsa da ana gündemimiz hem bizleri hem de yaşadığımız ülkeyi de ilgilendiren konular oluyor. Sinema ve özellikle de Hollywood ‘da bunlardan birisi. Bazılarımızın ilgi alanına hiç girmeyebilir ama  ister istemez hayatımızın içine giriyor, gündem oluyor. Hollywood’da her sene başında  ödül törenleri furyası başlar. En son olarak da en büyüğü, Akademi ödülleri , yani namı diğer Oscarlar dağıtılır.. Bu seneki aday listesinin ilan edilmesiyle birlikte ciddi tartışmalar başladı. Boyutları da her geçen gün büyüyor. Amerikan Medyası’nda konu çok sayıda haberde ve yorum yazısında işleniyor. Abiniz olarak ben de kıyısından köşesinden konuya gireyim dedim.

Tartışma konusu; 2015 de  olduğu gibi bu yıl da farklı kategorilerden gösterilen bütün oyuncu adaylarının beyaz olması. Bir tane bile siyahi aday yok. Az buz değil, 20 kişiden bahsediyoruz ve bu sene çok başarılı rollerde oynayan siyahi oyuncuların sayısı epey fazla idi.
Tartışmalar töreni boykot noktasına gelmeye başladı. Nitekim Sosyal Medya’da #OscarsSoWhite  hastagı ile destek bulan boykot kampanyası ünlü yönetmen Spike Lee ve artist Jada Pinkett Smith’İn yaptıkları açıklamalarla yükselmeye başladı. Pinkett Smith’in eşi ünlü aktör Will Smith’de 27 Şubat’da yapılacak ödül törenine katılmayacağını açıkladı.

Boykot çağrıları önümüzdeki günlerde ne kadar karşılık bulacak zaman gösterecek. Bu yılki törenlerin sunuculuğunu siyahi aktör ve komedyen Chris Rock’un yapacak olması da konunun bir başka ilginç yanını oluşturuyor. Rock’ a da boykota katılması çağrıları yapılıyor. Ama tanıtım filminde bile yer alan Rock’un törenlere bu kadar az zaman kalmışken sunmaktan vazgeçmesi pek ihtimal dahilinde gözükmüyor.

Bu seneki ödül töreninin yayın hakkını ABC TV kanalı almıştı. ABC canlı yayın esnasında yayınlayacağı reklamlar için ayırdığı yerlerin tamamına yakınını satmış durumda. Reklam verenlerin büyük çoğunluğu geçtiğimiz Eylül ve Ekim aylarında nihai kararlarını verdiler ve anlaşmaları imzaladılar. Boykot çağrılarından sonra da en azından şu ana kadar geri çekileceğini duyuran bir firma da olmadı. Anlayacağınız seyirci sayısı düşecek olsa bile ABC nin kaybedeceği pek bir şey yok. Ancak böyle bir durumda gelecek yıllardaki TV yayın hakları satışı eskisi gibi kolay olmayabilir ve gelirler düşebilir. Bu da en büyük gelir kaynağı törenin TV hakları olan Akademi’yi zor durumda bırakabilir.

Akademi yönetimii yaşanan bu gelişmelerden dolayı toplantılar yapıp önemli kararlar almaya başladılar. Onlara daha sonra değineceğim.

Oscar muhabbetimizin ilk kısmını törenlerin izlenme sayılarını vererek bitirelim; 2011 de canlı yayını ekranları başında izleyenlerin sayısı 38 milyonun biraz üstündeydi. 2012 de bu sayı 39.34 milyona, 2013 de 40.38 milyona ve 2014 de 43 milyonun üzerine çıktı. İstikrarlı bir şekilde artan izleyici sayısı 2015 de ise sert bir düşüş yaşadı ve 37.30 milyon ile 2011 in altına bile indi. Bu sene gerek boykot çağrıları gerekse Chris Rock’un bu tartışmalar arasında göstereceği performans izlenme sayılarını nasıl etkileyecek; göreceğiz.

gezginabi@yahoo.com

Write a comment

1 Comment

  1. Kerem D January 24, 19:32

    ilginc ve guzel bir yazi olmus. tanitim filmleri cekilmemis olsaydi bile rock sunuculuga hayir demezdi.

Only registered users can comment.