Grande Sports Academy

Grande Sports Academy

Bu hafta size MLS in başarılı kulüplerinden Real Salt Lake Akademi’den bahsetmek istiyorum.

USSF*A antrönörlük lisans eğitimi için Arizona Eyaleti’nin Casa Grande adında küçük bir çöl kasabasında 10 gün geçireceğimi düşünmek bile beni yeterince geriyordu.

Phoenix havalimanından kiraladığım araç ile 45 dakika uzaklıktaki çölün ortasında, harabeyi andıran kasabanın ortasında ki tesislere ulaşmıştım. Tesislerin giriş kapısından içeri adım attığım andan itibaren, tedirginliklerimin ve endişelerimin ne kadar yersiz olduğunu anladım. 10 gün boyunca büyülendiğim tesis hakkında, karşılaştığım manzarayı size aktarmaya çalışayım.

sahaTesislere geldiğimde park yeri bulmakta çok zorlandım. Kendi kendime çölün ortasında park yeri bulamamak ne kadar anlamsız geldiyse de bu durum bir çok sürprizle karşılaşacağımın sanki habercisi gibi idi. Sonunda bir park yeri bulup, gelmeden pansiyon olarak zannettiğim 4 yıldızlı otelden içeri girdim. Oda anahtarımı alırken, yakın arkadaşım Oregon State Erkek Futbol Takımı Antrenörü Adam Pearce ile aynı odayı paylaşacağımı öğrenmek sürprizlerle dolu 10 günün ilk gelişmesiydi. Sabah harika bir kahvaltıdan sonra bize tesisler gezdirilip bilgiler verildi. Tesisler 2010 yılında tamamlanıp toplam 20 milyon dolara malolmuş.

Şimdi sıkı durun;

Tesislerde 8 tane full muhteşem zeminli ve ışıklandırmalı antrenman sahası, modern son teknoloji ile donatılmış kondisyon salonları, kapalı ve açık yüzme salonları, rehabilitasyon merkezi, modern restoran, golf merkezi, 4 yıldızlı bir otel ve akademi öğrencilerinin eğitim görebilecekleri yatılı özel futbol orta ve lisesi mevcut.

6 yıldır hizmet veren bu akademi adeta futbolcu fabrikası gibi.  Amerika Şampiyonalarında göstermiş oldukları üstün başarılar yanında, bina koridorlarını süsleyen üniversitelerden burs alarak akademiden mezun olmuş oyuncuların fotoğrafları oldukça etkileyici idi.

otelBu kadar güzellik ne kadar paraya mal olursa olsun gerçekten değer diye düşünürken, bir diğer şoku, bu tesislerin, üstüne para kazandığını duyduğumda yaşadım. Tesislerde yaz ve kış kampları, çeşitli turnuvalara ev sahipliği, golf tesislerinden ve otelden elde edilen gelir, yatılı okuyan burslu olmayan çocukların ödediği ücretler, Federasyon’a bizim gibi guruplara tesislerin kiralanması, tesisleri kara geçirmiş.

Bu güzel fikir ve uygulama neticesinde Real Salt Lake in MLS de bu sene yenilgisiz üç takımdan biri olması çokta sürpriz olmadı. Hedeflerinin MLS takımı Real Salt Lake’e oyuncu kazandırmaktan çok, saygın üniversitelere burslu sporcu kazandırma projesi olduğunu öğrenmem gıpta damarlarımı kabarttı. Turk Spor Camiasının zihniyetinin de bu yönde evrimleşmesi dileğiyle 10 günlük kampın ardından tesislerden ayrılıp Los Angeles’a döndüm.

Write a comment

1 Comment

  1. Sol Bek March 27, 01:27

    Harika bir yazi. Altyapi spor takimlari icin cok onemli bir yatirim..

Only registered users can comment.