Enes Kanter Sabretmeli

Enes Kanter yılın son haftası LA’de üstüste üç maça çıkınca onu yakından izleme, tanıma ve kafamda ki soru işaretlerini giderme şansım doğdu.

Her oyuna girdiğinde kendinden söz ettiren, özellikle hücum anlamında çok önemli işler yapan, şu an NBA’in bencten gelip en efektif oyuncusu olan Enes Kanter neden ilk beş değildi? Herkesin görünen bazı yorumları vardi. Bu yorumlar üç maddede toplandı.

1)Kimine göre Enes henüz çok genç. Çok yüksek ücretle kontrat yaptı ama şımarmaması için koçu ona çok süre vermiyor.

Enes ne kadar genç olursa olsun kişiliği şımarmaya yönelik değil. NBA’in en mütevazi oyuncuları arasında gösteriliyor. Bu yönü ile hem takım arkadaşları ve seyirciler tarafından hem de NBA yorumcuları tarafından çok seviliyor. Sade ve sakin yaşantısı bunun en büyük kanıtı aynı zamanda. Birinci yorum çürümüş oluyor.

2)Kimine göre savunması çok zayıf. Ribaunt alsa da çok sert değil; hocası o yüzden oynatmıyor.

NBA spor kadar show merkezi. LA Lakers – Oklahoma maçında 18.000 seyirci vardı. İddiasız Lakers seyircisi Kobe’yi ve onun Durant ile mücadelesini seyretmeye gelmişti. Enes de oyun içinde basketbolun güzelliklerini seyir zevkini hem defans hem ofans anlamında gösteren bir oyuncu. Son dört maçın ikisinde oyuna sonradan girmesine rağmen maçın oyuncusu seçilmesi bunu gösteriyor. Dolayısıyla bu iddia da çürümüş oluyor.

3)Kimisi de hücumda top kullanacak çok adam var ve Enes tam bir pivot gibi oynamıyor diyor.

Hücumda top kullanacak adam olabilir ancak hedef şampiyonluksa herkes zaten iyi top kullanmalı ve paylaşımcı olmalı. Bu yoksa zaten şampiyonluğa takım inanmıyor demektir. “Enes tam bir pivot gibi oynamıyor” sözüne hiç katılmıyorum. Ligin en iyi hücum ribauntçularından biri olduğu gibi ligin en yüksek yüzdeli şut istatistiğine de sahip oyunculardan biri. İyi pivotu olmadan veya başka bir ifade ile pivotunu iyi kullanmadan bütün seneyi geçip şampiyon olan takım olmamıştır şimdiye kadar. O halde Enes’i iyi kullanmadan şampiyonluk hayal.

O halde nedir gerçek sebep?

Oklahoma Koç’u Billy Donovan kendisine bu konuda sorulan sorulara net cevaplar veremeyince kamuoyu gibi bizde tahminlerde bulunabiliyoruz sadece. Donovan maalesef sırtını Durant ve Westbrook’a bağlamış durumda. Ibaka da sezona iyi başlayınca Enes’i bu beşe dahil ettiğiniz vakit Durant’in top kullanma adedi azalıyor. Bu da Durant’ın homurdanmasına sebep oluyor. Hocası da olası bu krizi yönetecek karaktere maalesef sahip değil .

Clippers maçını 100-99 kazanan Oklahoma da Westbrook’un suratı düşüktü. Tahminimce sebep son topu neden Durant kullandı kaprisi. Anlaşılacağı üzere Donovan benchi ve dolayısıyla takımı idare edecek güce sahip değil . 20-25 dakika ile Enes’i idare ederim düşüncesi içerisinde olabilir. Ancak Durant’in sakat olduğu maçlarda da Enes’e ilk beş şansı vermemesi düşündürücü.  Zannediyorum bu durum her geçen gün Donovan’a ağır gelmeye başlayacak. Çünkü Enes en güzel cevabı müthiş oyunuyla veriyor.

Peki ne olacak?

Her geçen gün seyirci popülaritesini arttıran Enes sabırla her saniyeyi pozitif değerlendirmeye devam edecek. Problem olmadan şans buldukça şova devam edecek. Ligin tüm yorumcuları ve istatistikler halihazırda Enes’i ligin en efektif ‘altıncı adam’ı olarak gösteriyor. Bence böyle devam ederse zor durumda kalacak olan koçtur.

Enes bu psikolojik harbi iyi yönetir, duruşunu ve istatistiklerini bozmadan devam edebilirse sonuçta ya koç Enes’i daha çok kullanmak zorunda kalacak ya gidecek ya da Enes’in takasta ayrılmasını arkasından izleyerek kendi sonunu da hazırlayacak.

Write a comment

3 Comments

  1. mert kesikin January 11, 17:49

    Yorumlarinizdan basketbol ile cok hasir nesir olmadiginiz gozukuyor, ikinci yorum savunmayla alakali bayagi eksik, ayrica NBA de en iyi 6.adam olmak bir ayricaliktir, James Harden J.R Smith ornekleri yakin tarihten..

  2. Selim Duran January 12, 17:07

    Elinize saglik. Insallah Enes All Star secilir.

  3. William Wallace January 13, 05:14

    Sevgili Ercan Hoca,

    Futbol kariyerinizi ve futbol ile alakali teknik analizlerinizi cok yakindan takip ediyorum. Belli bir yastan sonra Amerikaya gocmen olarak gelip de, UCLA gibi ulkenin goz bebeklerinden bir universinin bayan futbol takimini National Champion yapmak gercekten cok takdire sayan bir basari oykusu.

    Aslinda bu basarinizin Turk Bayan Milli takimi hocaligiyla taclanmasi beklenirken, yine de size USC ile basalilar diliyorum.

    Uzuldugum konu sudur ki:

    Amerikan bayan milli takimi dunyanin en onemli takimlarindan bir tanesi. UCLA ve USC ise bu ulke milli takimina en cok milli oyuncu gonderen onemli takimlarindan iki tanesi. Siz de bu takimlarin birini sampiyon yaptiniz, digerini ise suan calistirmaktasiniz.

    Ozetle:

    Guzel ulkem Turkiye neden sizin gibi bir degerden sonuna kadar faydalanmaz? Guzel ulkemde neden bu tur gorevler liyakat ve hak edene gore taksim edilmez de o konuyla hic alakasi olmayan ehil olmayan insanlar bu tur gorevlere getirilir?

    Bu ulke ne zaman Amerikanin bir gocmene verdigi degeri kendi evladina verecek acaba?

    P.S: Basketbol analizleriniz de cok carpici ve ozgun, gercekten bana supriz oldu ve basketbol bilginize sasirdim.

    Basarilar diliyorum..

    William

Only registered users can comment.