Hırçın kız Sandy’nin seçimi

Havva’nın Adem’e yasak elmayı yedirdiği günden bu yana aklı es geçilerek nefsiyle ön plana çıkarılan bu yüzden daha da hırçınlaşan bir kadın portresi var gözümüzün önünde: Duygularının kurbanı, saçı uzun aklı kısa, elinin hamuruyla erkek işine karışan, eksik etek, üstelik eline fırsat geçince de insanın aklını başından alan, nicelerini parmağında oynatan, yakan, yıkan, parçalayan, taş üstünde taş bırakmayan; hislerine tutsak, mantık yoksunu bu ihtiraslı kadın, işlerini akıl ve sağ duyu yerine kurnazlık ve komplolarla hallediyor ancak fendi ile erkeği yenebiliyor; bu yüzden de ona cadı, entrikacı, sinsi, hileci, kaprisli, huysuz, geçimsiz diye isimler takılıyor… Ve tarih boyunca tüm dünyada kadınlar bu önyargıları kırmak, toplum içinde hak ettikleri yere ulaşabilmek, hayatlarını normalleştirmek için çabalayıp duruyor.

Fakat, gelin görün ki, tabiat ana kadınlara karşı çalışıyor, özellikle de doğal afetler söz konusu olduğu zaman: Her nedense en çok hasar bırakan kasırgalar hep kadın ismi taşıyor.

Atlantik’in en geniş çaplı kasırgası Sandy’yi gördükten sonra kendi kendime sormadan edemedim; Sahi,tarih boyunca en güçlü kasırgaların hep kadın ismi olması sadece bir tesadüf mü? Ardından da gerçek bir canavar olan kasırgalara niçin Sandy gibi şirin ve sevimli isimler verdikleri sorusu aklıma takıldı kaldı. Bir arkadaşım “ bu kasırgaya ‘Sandy’ değil ‘Sandusky’ ismi verilmeliydi. O zaman daha gelmeden adından korkar belki daha tedbirli olabilirdik” diye şaka yapıyordu. Haksız da sayılmaz hani.

Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Sandy’nin özellikle New York ve New Jersey’de meydana getirdiği kötü etkileri gayet iyi bildiginizin farkındayım. Zira, tüm dünya günlerdir ondan bahsediyor. Bir çok kişi hayatını, sevdiklerini, sıcak yuvasını, arabasını kaybetti. Bir çoğumuz elektrik olmadığı için karanlıkta ve soğukta kaldık; sıcak su yoktu, internet yoktu, TV yoktu, benzin yoktu … Sokaklar, tüneller ve metro hatları sel altında kaldı. Manhattan’ı fareler basacak sandık; ödümüz koptu. Trafik hala korkunç. Özellikle New York’ta toplu taşıma ağı ne zaman normale döner belirsiz. Kimi okullar ağır hasara uğradıklarından henüz açılmış değil. Kimi okullarsa hala elektrik sıkıntısı olan öğrencilerin okula devam edememesi yüzünden maalesef düzene girmedi. Süpermarketlere her çeşit gıda ürünü ancak ulaşıyor. Sandy, ABD’de Katrina Kasırgası’ndan sonra en büyük maddi zarara yol açan kasırga. Görünen o ki , maddi kayıplar 50 milyar doları aşacak.

Öte yandan, New York ve New Jersey’in sakinleri doğal afetlerin sonuçlarını göğüslemekle meşgulken ABD 57’nci başkanlık seçimleriyle ikinci kez Barack Obama’yı başkan seçti. Obama seçim kampanyası süresince eşit ücret ve doğumla ilgili haklar gibi kadınları ilgilendiren konulara odaklanmasının meyvesini aldı.  Yüzde 54 oranında oy kullanan Amerikan kadını bir kez daha oy verme işini hafife almadığını ve Amerikan başkanını belirleyen esas gücün kendisi olduğunu ispatlamış oldu. Kadınların desteği olmasaydı Obama ikinci kez başkan secilemeyecekti. Amerikalı kadın seçmen, adeta erkekler kulübü olan Amerikan senatosuna tarihte ilk kez 20 kadın senatör göndererek bir ilke de imza attı.

Bu arada, kimileri de Sandy’nin Obama’ya olağan üstü bir durumda liderlik meziyetlerini sergileme fırsatı vererek kimi kararsızların desteğini kazanmasını sağladığını ve başkan seçilmesinde önemli rol oynadığını söylüyor. Seçim kampanyaları süresince Mitt Romney ile başa baş giden Obama’nin özellikle Cumhuriyetçi New York Belediye Başkanı Bloomberg ve New Jersey Valisi Chris Christy’nin onayını almasının ardından başkanlığını tazelediğini düşününce bu teoriye inanmak hiç de zor değil.

Bir Amerikan atasözü ‘hiç bir kasırga sonsuza dek sürmez’ diyor. Çok doğru Sandy’de yakında tarihte diğer kasırgaların yanındaki yerini alacak. Çoğumuz onu korkunç, acımasız bir afet olarak hatırlayacağız ama belki de Sandy sadece Obama’nın ikinci kez seçilmesini isteyen hırçın bir kızdı. Kim bilir? Büyükler “her şerde bir hayır vardır” diye boşuna demiş olamaz, değil mi?

Write a comment

1 Comment

  1. Cem November 11, 23:39

    Bu guzel yorum icin tesekkurler…

Only registered users can comment.