Yaşar Tunagür olmayan MİT raporu ile suçlanmıştı!

1965’te Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı’dır. 12 Mart 1971 Muhtırası üzerine balyoz gibi iner! Önce Diyanet’teki görevine son verilir. Sonra Çorum’a vaiz olarak atanır! Üç ay sonra da!

16 Haziran 1971 günü sabahtan evinin kapısını polis çalar ve gözaltına alınır, Ankara’ya sevk edilir! 

Mamak Cezaevi’nde, koğuş arkadaşları arasında Doğan Avcıoğlu da vardır. Bir sohbetini dinledikten sonra Avcıoğlu, hayranlıkla; “Hoca bu anlattıkların doğru ise ya sen komünistsin ya da biz Müslümanız” diyecektir.  6 ay cezaevinde kalır. Sakalını kesmek isterler, direnir! Tam zorla kesecekleri gün, (10 Kasım) tahliye edilir! 

Yaşar Tunagür’den bahsediyorum! Bugün bürokraside benzer şeyler yaşanıyor! O kadar benzer ki, Tunagür hocayı görevinden eden de gözaltına aldıran da bir “MİT raporu”nda olduğu öne sürülen iddiadır! Tunagür, Ürdün’de bir meydanda şeriat lehine bir konuşma yapmakla suçlanmaktadır!  

İlk duruşmada hoca, kendini savunur! Damadı Ürdünlü olmasına rağmen hayatında hiç bu ülkeye gitmediğini söyler! Mahkeme, MİT’ten raporun orjinalini ister; ortaya çıkar ki, öyle bir rapor da yoktur! Bir iftira, kumpasla karşı karşıyadır Tunagür!

Diyanet İşleri Başkanlığı sırasında yaptığı çalışmalardan birileri rahatsızdır! Hakkında Senato’da bir araştırma komisyonu kurulur. Uzun bir rapora; vaizlik, müftülük ve başkan yardımcılığı dönemindeki icraatleri konu edilir! Somut bir suç yoktur! O zamanki yafta vurulur; “Laikliğe aykırı, irticai faaliyetlerde bulunduğu saptanmıştır! Cumhuriyet, 27 Mayıs düşmanıdır.” 

O raporun sonuna 4 senatör, muhalefet şerhi düşer. Hukuk devleti ilkelerini hatırlatırlar. Yalan yanlış fişlemelerin dışında somut bir delil olmadığına dikkat çekilen şerh yazısında, Tunagür hakkındaki bütün iddiaların mahkemelerde beraatle sonuçlandığı belirtilir.

Yaşar Tunagür, Fethullah Gülen’i İzmir Kestanepazarı’na tayin eden kişidir. Fatih Koleji’nin açılışına öncü olmuştur. Sırf bu yüzden son süreçte, adı gündeme getirilmiş ve bir kez daha  linçe uğramıştır! Bir tetikçi gazeteci onu, mahkemelerden dönmüş asılsız raporlardaki iddialarla suçlayabilmiştir! 

Bu arada belirteyim; Hizmet Hareketi’ne mensubiyet delillerinden (!) sayılan matlube yemeğini, Türkiye’ye getiren kişi de Tunagürdür! AKP iktidarı, merhumu mezardan çıkarıp, yargılayabilir! Nasılsa hukuk askıda! İnsanlık suçlarında 12 Mart’ı da 12 Eylül’ü de çoktan geçtiler! 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.