Akbaba’nın ölümünü beklediği çocuk

Orhan Erdoğan bey, “Kimse Yok Mu?” münasebetiyle gittiği ülkelerde karşılaştığı çarpıcı olayları hatıra olarak anlatırken, vicdana dokunan pek çok meseleye de temas etmiş oluyor…  İşte yaşanmakta olan bir gerçek:

“Somali’de çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz bir gün misafir olarak gittiğimiz bir Türk yardım kuruluşunda öğle yemeği yedik. Tam sofradan ayrılmak üzereyken evde bulunan hanımlar, fırında ekmek pişirdiklerini söyleyerek sofraya vatan unundan yapılmış sıcacık ekmekleri getirdiler. Karnım ziyadesiyle doyduğu iç̧in ben almak istemedim.

“Arabaya binip oradan ayrılacaüımız vakit iç̧ime bir kurt düştü. “Acaba ayıp mı ettik yenge hanımlara?’’ diye düşündüm ve hanımlardan özür dileyerek ekmekten almak istediğimi söyledim. Sağ olsunlar, büyükçe bir ekmeği bolca peçeteye sararak bana getirdiler.”

“Kampları ziyarete kısa bir yoldan gidecekken şoförümüz ve aynı zamanda tercümaımız olan Abdulmuttalip, bizi uzun yoldan kampa doğru götürmeye başladı.”

“Evin önünden geç̧erken askerlerden artan bir kaç  yudum gazozu iç̧meye çalış̧an bir kadın dikkatimi çekti; hemen Muttalip’e durmasını söyledim. Araba durunca camı aç̧tım, elimdeki ekmeği kadına uzattım. Kadın bir kaç  dakikada ekmeği bitirdi. Beni şaşırtan şuydu: Kadın, ekmeğin sarılı olduğu peçeteyi de ekmekle beraber yemişti.”

“Efendimiz (s.a.v.) “Fakirlik ile cehennem arasında şöyle bir çizgi vardır, yani fakir sabredemezse cehenneme girmesi çok yakındır” buyuruyor. Allah bizleri böyle imtihanlarla baş başa bırakmasın. Amin.”

“Darfur dendiğinde herkesin aklına o meşhur fotoğraf karesi gelir herhalde: Bir akbabanın, açlıktan ölmek üzere olan coçuğun başında, çocuğun ölümünü beklediği o kare… Bir  Fransız fotomuhabiri o kareyi çekmiş ve fotoğrafı dünyayla paylaşmıştır. Fotoğrafı çektikten sonra muhabire o çocuk için ne yaptığını sorduklarında, ‘’Hiçbir şey’’ diye cevap verir. Sonra da vicdan azabı yüzünden intihar ederek hayatını sonlandırır.”

Acaba derin yaraların bize de dokunması itibariyle, İzzet-i İslami ve namus-u milli açısından bu hususta Müslümanlara ne düşüyor hiç düşündük mü? Çünkü Darfur  Müslümanların yaşadığı bir yer!…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.