Türklerin İyilik Meleği  Dr.Zeki Uygur son yolculuğuna uğurlandı

Türklerin İyilik Meleği Dr.Zeki Uygur son yolculuğuna uğurlandı

New York’ ta uzun yıllardır yaşayan Beyin ve Damar Cerrahi Uzmanı Dr. Zeki Uygur (86)  sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

      Kalp yetmezliği nedeniyle önceki gün hayatını kaybeden Türklerin ‘İyilik Melegi’ ve aynı zamanda usta tiyatrocu Necat Uygur’ un abisi Dr. Zeki Uygur, New York’ta düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı. Uygur’un naaşı New York’ta 2.cadde ile 47 sokak arasında yer alan Ali Baba Terrace’ın önünde kılınan cenaze namazı sonra Connecticut eyaletinde toprağa verildi. Çok sayıda seveninin katıldığı cenaze töreninde Dr.Uygur un eşi Ayla Uygur, çocukları Halit ve Feridun Uygur hazır bulundu. New York’taki Türk toplumuna yakınlığı ile bilinen Dr.Uygur her zaman insanlara yardımcı olan bir isim olarak tanınıyordu.

            Cenaze törenine katılan New York Başkonsolosu Levent Bilgen “Türk toplumunun çok yakından tanıdığı ve sevdiği Dr. Zeki Uygur’ u kaybettiğimiz için çok üzgünüz herkesin başı sağolsun”. şeklinde taziylerini iletti. Törene katılanlar göz yaşlarına hakim olamadı.

Dr.Uygur için önümüzdeki hafta New York Başkonsolosluğiunda bir tören daha düzenleneceği belirtildi.

1950 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Uygur, beyin cerrahı olarak ihtisasını Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde tamamladıktan sonra bir süre Atatürk’ün gemisi Savarona’da görev yaptı. 1952 yılında ilk kez Amerika’ya Deniz Kuvvetleri adına üç muhrip gemiyi teslim alan Gaziantep zırhlı gemisiyle Tabip Üsteğmen rütbesiyle geldi. 3,5 ay süren görevinin ardından Türkiye’ye geri dönen Uygur, 1954-1957 yılları arasında yeniden Amerika’ya gönderildi ve St. Albans Naval Hastanesi’nde uzmanlık eğitimini sürdürdü. 1961 yılında ise Beyin Cerrahı uzmanlığı için yeniden Iowa Üniversitesi’ne gönderildi. 1969 yılında Türk Silahlı Kuvetleri’nden Tabip Albay olarak emekli olduktan sonra New York’a yerleşti.

Aynı zamanda ressam olan Uygur, Manhattan’da kendi resimlerinden oluşan çeşitli sergiler de açmıştı. Amerika’daki Türk toplumunun önde gelen isimlerinden Zeki Uygur, New York polisindeki büyük yolsuzluk skandalını ortaya çıkaran ve kendi meslektaşları tarafından vurulan polis memuru Frank Serpico’ya ilk tıbbi müdahaleyi yapmasıyla da biliniyordu.

Frank Serpico, yazdığı anı kitabında Zeki Uygur’dan söz ederek ‘‘hayatını hastanedeki Türk doktora borçlu olduğunu’’ yazmıştı. Serpico’nun hayatı daha sonra yönetmen Sidney Lumet tarafından beyazperdeye aktarılmış ve Serpico’yu ünlü aktör Al Pacino canladırmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.