Tatile çıkanlar dikkat!

Tatile çıkanlar dikkat!

Uzmanlar tatile gidecek ailelere sağlık konusunda uyarılarda bulundu. Bavullarda kıyafetlerin dışında sağlık için gerekli olan malzemelerinin de yer alması gerektiği belirtildi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, sağlıklı bir tatil geçirmek için bavulda bulunması gerekenler ve sağlığımızı korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

Seyahat sırasında kişileri en çok tehdit eden rahatsızlıklardan birinin yaz ishali olduğunu dile getiren Dr. Ramazan Gözüküçük bu hastalığın virüs, parazit, toksinlere bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi. Dr. Gözüküçük, “Yaz ishalleri ateş, halsizlik, aşırı su kaybı ile kendini gösterir. Temiz olmayan sular, kirli suyla yıkanan besinler, açıkta satılan gıdalar, kişisel hijyen eksikliği temel sebepleridir.” diye konuştu.

‘SİNEK VE BÖCEK ISIRMALARINA DİKKAT’

Dr. Ramazan Gözüküçük, tatil ve seyahat döneminde dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun ise sinek ve böcek sokmaları olduğunu hatırlattı. Dr. Gözüküçük, “Kaşıntı ve deride iltihaba neden olan sinek ve böcek sokmalarından korunmak için özellikle akşamları uzun kollu, hava alan pamuklu giysiler tercih edin. Yanınızda hekiminizin önerdiği antihistaminik ilaç ve losyonları bavulunuzda bulundurmayı unutmayın.” dedi.

Uzman Dr. Ramazan Gözüküçük’ün bir diğer uyarısı tatilde olabilecek kulak enfeksiyonları konusunda da oldu. Dr. Gözüküçük, “Kulak enfeksiyonları kirli suya maruz kalındığında dış kulak kanalının bakteriyel dengesinin bozularak enfeksiyonların açığa çıkmasıdır. Kulağınızda hassasiyet söz konusuysa mutlaka tatile gitmeden önce hekiminize muayene olun. Gireceğiniz havuzun temizliğinden emin olun. Mümkünse havuz yerine denize girmeyi tercih edin. Havuza ya da denize girmeden önce bone ve kulak tıkacı kullanın. Uzun süre su altında kaldığınızda kulağınızda ağrı ve dolgunluk hissi oluşuyorsa kulağınızı kurulayarak bir süre suya girmeyin. Başınızı çok uzun süre su altında tutmayın.” önerilerinde bulundu.

‘SOLUNUM YOLU ENFEKSONLARINDAN KORUNUN’

Dr. Gözüküçük, tatillerde en sık rastlanan vakalardan birini ise solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyledi. Nefes yoluyla vücuda giren mikropların neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları ateş, halsizlik ve boğaz ağrısıyla kendilerini gösteriyor. Dr. Gözüküçük, “Bu nedenle tatile gitmeden önce özellikle de çocuğunuz varsa mutlaka hekiminize danışarak yanınızda bulundurmanız gereken ilaç ve vitaminleri öğrenin.” uyarısında bulundu.

Tatillerde kişilerin tehdit eden rahatsızlıklardan birini de idrar yolları enfeksiyonları olduğuna dikkat çeken Dr. Gözüküçük, “Özellikle kız çocuklarında daha fazla görülen idrar yolları enfeksiyonlarından korunmak için çocuğunuzu ıslak mayo ile gezdirmeyin, temizliğinden emin olmadığınız sulara sokmayın ve bu suların çevresinde oynamasına izin vermeyin.” dedi.

‘RAHAT AYAKKABI VE ELBİSE EDİNİN’

Tatillerde doğru kıyafet ve ayakkabı seçiminin de önemli olduğunu hatırlatan Dr. Gözüküçük “Tatilinizi geçireceğiniz yerin hava koşullarını öğrenin. Yazlık kıyafetlerinizin yanı sıra akşamları daha serin olacağı için uzun kollu kıyafetler alın. Diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıklarınız varsa tatile gitmeden önce mutlaka hekiminize danışarak ilaçlar ve dozlarını gözden geçirin. Yanınızda güneşten korunmak için şapka ve gözlük bulundurun. Mümkün olduğunca rahat edebileceğiniz ayakkabılar seçin. Diyabet hastasıysanız parmak arası terlik giymeyin.” tavsiyelerinde bulundu

Seyahatlerde güneş çarpmalarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Dr. Gözüküçük, “Güneşin altında uzun süre kalır ve vücudunuzun kaybettiği sıvıyı yerine koymazsanız güneş çarpması yaşayabilirsiniz. Ateş, halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren güneş çarpması kaybettiğiniz suyun oranına bağlı olarak çok ciddi sonuçlara da yol açabilir. Bu nedenle güneş çarpmalarından korunmak için bol bol su, ayran, meyve suyu gibi sıvıları tüketin. Mümkün olduğunca güneşin altında kalmayın. Çocuklarınızı öğlen güneşine çıkarmayın.” dedi.

Dr. Gözüküçük, bronzlaşmak için gereğinden fazla güneşin altında kalmanın ise cilde zarar vererek güneş yanığına neden olabildiği sözlerine ekledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.