Sonbahar bitmeden görülmesi gereken 7 doğa harikası

Sonbahar bitmeden görülmesi gereken 7 doğa harikası

ABD’nin Doğu kıyılarında sonbahar özlenecek kadar güzel bir görsel şölen içinde geçiyor. Dört mevsimin yaşandığı bir beldede yaşamak gerçekten memnun olunması gereken bir lüks aslında. Kışın bembeyaz kalın bir yorganın altında kalan doğanın nazlı nazlı gerinerek uyandığı; ilkbaharla rengarenk bir tabloya dönüşen arka bahçeniz, yazları sıcak geçse de sonbaharda sarı, turuncı, kırmız renkleriyle bir gözleri kamaştıran bir hal alıyor.

Amerikalılar sonbaharda doğaya açılmayı, ormanlarda uzun yürüyüşler ve kamp yapmayı çok seviyor. İlkbaharda yaza ‘merhaba’ demek için çıktıkları uzun gezileri, sonbaharda da yazı uğurlamak için ihmal etmemeye özen gösteriyorlar. İşte sonbaharda en çok tercih ettikleri 7 doğa harikası:

adirondacks1- Adirondacks, New York
Amerika’da hasat festivalleri ve elma toplama bahçeleri sonbaharın vazgeçilmezleridir. Bu ikisinden bahsedince New York eyaletinde bulunan Adirondacks ABD’de ilk akla gelen doğal güzellik oluyor. Bu bölgeden geçen 12 ana yolun sarı, kırmızı, yeşil sonbahar renkleriyle bezenmiş göz alıcı hali kelimelerle ifade edilemeyecek zenginlikte bir renk cümbüşü sunar doğa sevdalılarına. Ama bölgede kısıtlı bir süre geçirebilecek olanlara öncelikle Lake Placid’i geçrerek, Lake Champlain’ı Ontario Gölü’ne bağlayan 170 mil uzunluğundaki Olimpiyat yolunu mutlaka görmelerini tavsiye ediyoruz. Meşe, akçaağaç, huş ve kayın ağaçlarından oluşan bu derin ormanlık alan ve dağlar arasında kalan yol, zirvelere tırmanmak isteyenlerin gözdesi!

2- Aspen, Coloradoaspen

Zümrüt gibi uzanan yaprak dökmeyen cins ağaçların, canlı sarı ve koyu turuncu göz alıcı renklerine göz kırpan altın kavak ağaçları ile dolu bu kasaba, sonbahar boyunca, Eylül başından Kasım sonuna kadar mutlaka görülmesi gereken nadide bir doğal güzelliğe sahip. Dağların mor ve beyaz çizgiler halinde Maroon Gölü’ne yansımaları ile su yüzeyinde adeta oynaşan bu cıvıltılı görünüm mutlaka görülmeli.

3- Blue Ridge Parkway, Virginia

Skyline Drive’dan başlayıp Güney Virginia ve Kuzey Carolinia’ya kadar devam eden ve Tennessee’nin başı dumanlı, ulu dağlarına kadar uzanan bu görsel şölen, bir kez görene ömür boyu unutulmaz anılar sunabilecek güçte. Sarı kavak ve ceviz ağaçları, kırmızının hayal edebileceğiniz her tonuyla bezenmiş portakal ve akçağaçlar uyumla ziyaretçilerini bekliyor. Bu ahenkli bileşimin içinde, farklı ağaçlar, mor yaprakları ile minik mor noktalar gibi bize göz kırpar. Bu muhteşem renk cümbüşü tüm neşesiyle Kasım ayı sonuna kadar devam eder.

enchanted-circle-scenic-byway4- Enchanted Circle Scenic Byway, N.M.

Enchanted Circle Scenic Byway sonbaharda doğa gezilerine çıkmaya alışkın olanların, bu gezileri düzenli yapanların mutlaka görmesi gereken bir yer çünkü doğa meraklılarına alışılmışın dışında bilinenlerden çok farklı farklı bir görsel ziyafet sunuyor. Öyle ki bakış açınızı değiştirebilecek bir orjinaliğe sahip. Taos, Red River ve Eagle Nest çevresinde Güneybatı’ya doğru bu 85 mil uzanan kalın, uzun kavak ağaçları tüm heybetiyle bir yandan uzanırken diğer yandan altın sarısı, kan kırmızısı ağaçlar ve mor beşparmak otları mutlaka keşfedilmeli.

5- Green Mountain Byway, Vermont

Vermont’ın 100 no’lu anayolu içinde, 11 millik bir alana yayılan bu doğal harika, adeta size cennetten bir kesit sunar. Burada ateşli  kırmızı  akçaağaç ve meşe ile altın sarısı huş, karaağaç, kavak ve ceviz ağaçları sizi adeta kocaman bir gülümseme ile karşılayarak açılışı yapar. Ama gerçekte sahneyi yapan derin bordo renkli sumak ağaçlarıdır. Waterbury ve Stowe arasında uzanan bu cennet bahçesini ölmeden görülmesi yerler arasında.

6- Litchfield Hills, Connecticut

Batı Connecticut, Litchfield Hillsthe’da Berkshire Dağları’nın eteğinde bulunan bu alan, New England bölgesinde sonbaharda görülmesi gereken en gözde yerler arasında yer alıyor. New Milford ve Cornwall arasında Housatonic Nehri boyunca  uzanan 7’nci anayol üzerinde olan bu alanda akçaağaç, meşe, kavak, kayın ve huş ağaçları, sıcak kırmızılar, sarılar ve turuncular adeta kovalamaca oynar. Bu görsel senfoniyi görmek için ayrıca Connecticut’un önemli iki köprüsünden geçereki keşiflerinizi zenginleştirebilirsiniz.

7- Napa Valley, CaliforniaRegusci-Winery-Napa-Valley

Dünyanın en iyi üzüm bağları ile ünlü bu bölgede sonbahar alışılmışın dışında bir görsel festival sunar. Hasat sezonu anlamına gelen bu zaman dilimi, alışılmışın dışında gevrek yaz akşamları ve gündüz  25 dereceye kadar yükselen sıcaklık ile size sonbahar renkleri sunarken yazın tadını da çıkarma imkanı sağlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.