Sadece şehir değil yaşayanlar da ünlü: Los Angeles

Sadece şehir değil yaşayanlar da ünlü: Los Angeles

Los Angeles sokaklarında dolaşırken başınız dönebilir. Bol ışıklı ve çokça kalabalık olan bu şehirde lüks hayat dikkatlerden kaçmıyor. Ünlü sanatçıların, yazarların ve yapımcıların yaşadığı kentte unutulmaz günler geçirebilirsiniz…

Güzel olana ulaşmak zordur’ misali, Los Angeles’a ulaşabilmek için de uzunca bir yolculuk yapmak gerekiyor. ABD’nin batısında yer alan ve Türkiye ile 10 saatlik zaman farkı olan Los Angeles’a, Amerikalılar baş harflerini kullanıp kısaca LA diyor. 1215 kilometrekare yüzölçümü olan şehir, oldukça geniş bir alana yayılı. Kaliforniya eyaletinin gözbebeği ve en kalabalık şehri olan Los Angeles’ın merkezi Downtown’da gökdelenler yükseliyor. Şehrin içinde ve çevresinde trafiğin yükünü hafifletecek şeritleri bol, dev otobanlar kurulmuş. Mesafelerin birbirine uzak olduğu, toplu taşıma araçlarının neredeyse hiç kullanılmadığı Los Angeles’ta ulaşım özel arabalarla sağlanıyor. Bazı evlerin önünde kişi sayısı kadar araç var. Araç fiyatlarının ucuzluğu ve ödeme imkanları da araba almayı kolaylaştıran etkenlerden.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 400 dolar

Kaliforniya’da trafik cezaları oldukça yüksek. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 400 dolar. Araç sürücüsü sadece ceza almakla kalmıyor, hem puan kaybediyor hem de aracın sigorta ücreti artıyor. Hata yapan sürücü bir gün süreyle trafik okuluna da gönderiliyor. Araç kullanırken telefonda konuşmanın cezası ise 120 dolar.

Los Angeles’ın sembolü meşhur Hollywood yazısının olduğu yere yaklaşıyoruz. Bu yazı 1923 yılında Santa Monica dağlarında Lee tepesine yerleştirilmiş. İlk yerleştirildiğinde daha uzunmuş: Hollywood Land. Sonra ‘Land’ kelimesi düşmüş ve ‘Hollywood’u kalmış. Yazı 1978 yılında da yenilenmiş.

Buradan ünlü Sunset bulvarına doğru gidiyoruz. Bulunduğumuz bölge ise Beverly Hills. Burada zenginler ve ünlüler yaşıyor. Bölge birçok diziye ve sinema filmine mekân olmuş. Cadde ve sokaklar lüks araçlarla dolu. Bulvar üzerinde Hollywood oyuncularının yemek yediği lüks lokantalar mevcut. Sunset üzerinde Los Angeles’in klasiklerinden Komedi Kulüplerini de görüyoruz. Bu kulüplerde Jay Leno, Jerry Sheinfeld, Eddie Murphy, Robin Williams gibi çok sayıda ünlü yetişmiş. Siyah bir zemin üzerine kulüplerde yetişen ünlülerin isimleri yazılmış.

Ünlülerin ev adreslerini gösteren haritalar

Beverly Hills’te ünlülerin evlerinin adreslerini gösteren ‘Star Map’leri satan seyyar satıcıları görüyoruz. Bu iş, meslek haline gelmiş bu sokaklarda. 10 dolara satılan haritada şöhretlerin isimleri ve adresleri yazılı. Ancak bu haritayı alıp tarif edilen yere gitseniz bile duvar ve ağaçlardan evleri görmek mümkün değil. Milyon dolarlık evler, bahçe duvarı, ağaç ya da çitlerle çevrilmiş. Dev kapıların arkasındaki malikâneler zar zor görünüyor. Duvarın önünde bekleyip, fotoğraf ya da video çekimine başladığınızda da hemen evden korumalar çıkıp ‘burası özel mülkiyet’ diyerek çekim yapmanıza engel oluyor. Evlerin her biri adeta saray yavrusu. Tom Cruise’un evi de bunlardan biri. Bir diğeri Britney Spears’a ait. Bir başka güzel evde de David-Victoria Beckham çifti oturuyor.

Her gün çok sayıda turistin ziyaret ettiği ünlü ‘Hollywood Bulvarı’na doğru yol alıyoruz. Hollywood Bulvarı’nda ünlü ‘Walk of Fame’ yani şöhretler kaldırımındayız. Şöhretlerin isimleri kaldırıma yerleştirilen yıldızların içine yazılmış. Harrison Ford, Kevin Costner, Russell Crowe, Anthony Hopkins, Nicole Kidman ve Charlize Theron gibi isimler ilk gözümüze çarpanlar. Ünlülerden sadece boksör Muhammed Ali’nin ismi duvarda yazılı. Nedeni ise ünlü boksörün, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in ismine basılarak geçilmesini istememesi. Bu sebeple Muhammed Ali ismi kaldırıma değil, duvara yerleştirilmiş.

Şöhretler kaldırımında ilerlerken Charlie Chaplin, Michael Jackson gibi bir sürü sanatçıyı taklit eden ve onların kostümlerini giymiş kişilerle karşılaşıyoruz. Turistler de onlarla fotoğraf çektirip karşılığında para veriyor.

Rodeo Drive ise ünlülerin alışveriş yaptıkları cadde. Burada çok sayıda lüks mağaza bulunuyor. Marka ürünlerin satıldığı vitrinlerde fiyatlar dudak uçuklatacak türden. Zenginlerin alışveriş yapabildiği bu cadde ve çevresi, turistler için sadece bir gezi mekânı.

Sıkışık trafiğe çözüm: Car pool

Los Angeles, çok geniş bir alana kurulu olduğundan şehirde bir yerden bir yere gitmek hiç kolay değil. Sürücüler trafiğin durumuna bağlı olarak bazen uzun süre seyahat etmek durumunda kalıyor. Bu duruma çözüm bulabilmek için ‘car pool’ denen bir uygulamayı kullanıyorlar. Car pool, bir araç içinde seyahat edenlerin  sayısını artırmak amacıyla başlatılmış bir uygulama. Araçta eğer bir yerine iki insan varsa araç sarı çizgiyle ayrılmış özel bölümde seyahat ediyor. Özellikle trafiğin sıkışık olduğu sabah ve akşam saatlerinde ‘car pool’lar çok işe yarıyor. Böylelikle insanlar saatlerce trafiğe takılıp kalmıyor. Car pool’larda özel üst geçitler de yapılmış. Bu üst geçitler sayesinde iki ve ikinin üzerinde yolcu taşıyan araçlar kısa zaman içinde gidecekleri yere ulaşıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.