New York’ta ücretsiz gezilebilecek 10 yer

New York’ta ücretsiz gezilebilecek 10 yer

Dünyanın en fazla ziyaret edilen şehirlerinden biri olan New York, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Farklı zevklere hitap eden pek çok mekan ve aktiviteye ev sahipliği yapan New York’ta maliyetler ise oldukça yüksek. Yemekten gezmeye hemen her şeyin ateş pahası olduğu şehirde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek 10 farklı yeri sizin için listeledik.

1. GRAND CENTRAL TREN İSTASYONU

On dokuzuncu yüzyılın sonlarında inşasına başlanan ve 1913 yılında hizmete açılan Grand Central İstasyonu uzun yıllar dünyanın en büyük garı olarak ünvanını korudu. Etkileyici iç mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan istasyonda, onlarca restoran ve mağaza bulunuyor. Grand Central’ı ziyaret edecek olanlar yanlarına mutlaka bir fotoğraf makinesi almalı. Şu ana kadar bir çok filme mekan olan istasyonda hemen hemen her gün farklı bir etkinlik düzenleniyor.

central park2. CENTRAL PARK

Dünyaca ünlü Central Park, gökdelenlerle dolu Manhattan’ın tam ortasında yemyeşil ağaçlarıyla devasa bir park. İlk kez 1857 yılında şehir sakinleri için yeşil alan olarak hizmete açılan park, yaklaşık 3 buçuk kilometre kare büyüklüğünde. Göletlerinden fayton gezintilerine, koşu alanlarından çocuk parklarına, hayvanat bahçesinden ünlü restoranlarına kadar Central Park’ın herkes için çekici bir tarafı var.

 

 

The-Brooklyn-Bridge3. BROOKLYN KÖPRÜSÜ

Brooklyn Köprüsü’nün yapımı da mühendisinin hayatı da hikayelere konu olacak kadar ilginçtir. 1870’de yapımına başlanan ve 1873’de hizmete giren köprü zamanının en geniş asma köprüsü olarak adını tarihe yazdırmıştır. Brooklyn Köprüsü,  Doğu nehri üzerinde Manhattan adası ile Brooklyn ilçesini birbirine bağlıyor. Manhattan adasının güneyi yani Downtown, Dünya Ticaret Merkezi (World Trade Center) gökdeleni, Staten Islands ve Governor Adası manzaralarının görülebildiği Brooklyn Köprüsü üzerinden yürüyerek karşıya geçmek mümkün. Yaz kış her vakit köprü üzerinde yürüyenleri, koşanları, bisiklet ile tur atanları görebilirsiniz. Araç trafiğine de açık olan köprüde Brooklyn, Queens ile Manhattan’ı Doğu nehri üzerinden bağlayan diğer köprüleri de görmek mümkün.

HL4. YÜKSEK HAT (HIGH LINE)

New York Şehri’nin içinden geçen eski tren yolunun yürüyüş alanı ve parka dönüştürülmesiyle turistlerin uğrak yeri haline gelen ‘Yüksek Hat’ şehirde görülmesi gereken mekanların başında geliyor. Şehircilik ve çevre duyarlığına oldukça güzel bir örnek olan bu yürüyüş yolu, Manhattan adasındaki Meetpack, Soho ile Chelsea bölgelerinden geçiyor. Üç parçadan oluşan Yüksek Hat’tın son etabı da önümüzdeki sonbaharda hizmete açılacak. ‘Yüksek Hat’ta yürürken Hudson nehri ve New Jersey manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

 

5. NEW YORK HALK KÜTÜPHANESİ

20. yüzyılın ilk yıllarında hizmete giren New York Halk Kütüphanesi Manhattan adasında 5. cadde ile 42. sokağın kesiştiği yerde. Braynt Park ile komşu olan New York Halk Kütüphanesi hem kitap severler, hem de sanat severlerin mutlaka görmesi gereken mekanların başında geliyor. Bugün 53 milyon kitap ile Kongre Kütüphanesi’nden sonra ABD’de ikinci en büyük kütüphane konumunda.

Aerial view of Governor's Island, New York Harbor6-GOVERNOR ISLANDS (ADASI)

Sadece yaz yaz aylarında gezintiye açık olan Governor Adası Manhattan adasının güneydoğusunda yer alıyor.  Adaya giden vapurlar Manhattan’da 6 numaralı iskeleden kalkıyor. Adaya giriş ücretsiz anda vapur için kişi başı iki dolar ödeniyor.

 

 

 

WS7-  WALL STREET

Dünya’nın finans merkezi konumunda olan Wall Street tarihi binaları ile dikkat çeken mekanlardan. Turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Wall Street aynı zamanda New York Borsası’na ev sahipliği yapıyor.

Wall Street bölgesinde görülmesi gereken bir unsur ise buranın sembolü olan ‘Charging Boğası’ (Borsa Boğası) adlı heykel. Turistlerin fotoğraf çekmek için akın ettiği heykel ile bir resiminiz olsun istiyorsanız sırada beklemeyi göze almalısınız.

 

 

8- VAPURLA STATEN ISLANDS 

New York şehrinde ücretsiz yapılabilecek bir başka aktivite ise vapur yolculuğu ile Staten adasına gitmek. Manhattan adasının güney sahilinden kalkan ücretsiz vapurlarla Staten Adası’na giderken Özgürlük Heykeli başta olmak üzere Ellis Adası, Brooklyn Köprüsü ile Downtown da yükselen gökdelenlerinin görkemli manzarasını seyredebilirsiniz. Adaya her yarım saatte bir vapur kalkıyor. Yolculuk esnasında Brooklyn ile Staten Island’ı birbirine bağlayan ve New York’taki köprüler içinde İstanbul Köprüsü’ne en çok benzeyen Verozona Köprüsü’nü de görmek mümkün.

themet19- GALERİ VE MÜZELER

Haftanın bazı günlerinde bazı müzeleri ücretsiz gezmek mümkün. Ünlü Modern Art Müzesi her cuma saat 16:00 ile 20:00 ücretsiz. Metropolitan Sanat Müzesi ile Amerikan Doğal Tarih Müzesi’ni ise istediğiniz miktarda bağış yaparak ya da hiçbir ödeme yapmadan gezebilirsiniz.

Soho ve Chelsea bölgelerinde bulunan sanat galeleribi ise her daim ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

 


10-FİLMLERE KONU OLAN MEKANLAR

Manhattan adasında klasik ya da modern filmlere konu olmuş sayısız mekan bulunuyor. Sinemaseverler şehirde ‘Baba’, ‘Dokunulmazlar’, ‘King Kong’ ve ‘Zor Ölüm’, ‘Batman’ gibi sayısız filmin çekildiği mekanları gezebilir. Empire State binası, Washington Meydanı, Chrysler binası, Grand Central, Central Park, World Trade Center bölgesi bunlardan bazıları.

İşte bazı filmler ve çekildikleri mekanlar:

Plaza Hotel, ‘Evde Tek Başına’, St Regis Hotel, ‘Baba’ ile  ‘Taksi’, Rockefeller Center yine ‘Evde Tek Başına’ ile ‘On The Town’, Lincoln Center ‘West Side Story’,  Zabar’s (Broadway ile 80. sokağın kesiştiği yer) ‘You’ve Got Mail’, Metropolitan Müzesi ‘When Harry Met Sally’.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.