Taliban’ın başından vurduğu Malala’ya ‘Umudun Yansımaları Ödülü’ verildi

Taliban’ın başından vurduğu Malala’ya ‘Umudun Yansımaları Ödülü’ verildi

Pakistan’da geçen yıl Taliban militanları tarafından başından vurulan ve İngiltere’de tedavi edilen 15 yaşındaki Malala Yusufzay, Oklahoma City’deki bombalı saldırının kurbanları anısına dağıtılan Umudun Yansımaları Ödülü’ne layık görüldü.


Kız çocukları için okul kuran Malala’nın babası Ziyauddin Yusufzay, kızı adına katıldığı törende yaptığı konuşmada, “son 30 yılda binlerce sivili ve askeri öldüren Taliban’ın bombalardan daha çok kitaplardan korktuğunu” söyledi.


Siyasi şiddeti kınayan Yusufzay, Pakistan halkının 1997 yılında Oklahoma City’deki, 11 Eylül’de New York’taki ve geçen ay Boston’daki saldırılara neden olan aşırılığı çok yakından tanıdığını belirtti.


Yusufzay, şöyle konuştu: “Duyduğunuz acıyı anlıyoruz çünkü Boston’dakine benzer saldırıları, biz ülkemizde hemen her gün yaşıyoruz. Benim dünyamda her gün kan dökülüyor. İşte bu nedenle insan hakları için çabalıyorum.”

Törende Malala’nın kaydedilmiş teşekkür konuşması da yayımlandı. Malala kayıtta, Umudun Yansımaları Ödülü’nün kendisine kızların eğitim hakkı için savaşmaya devam etme cesareti ve gücü verdiğini ifade etti.


Umudun Yansımaları Ödülü, Oklahoma City’de bir kamu binasının 1995’te bombalanması sonucu yaşamını yitiren 168 kişi anısına her yıl dağıtılıyor. Ödüle layık görülenler arasında ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton’ın yanı sıra Kuzey İrlandalı Alex Reid ve Nepalli Durga Ghimire yer alıyor.


Taliban’ın Svat Vadisi’ni ele geçirip kızların okula gitmesini yasaklamasından sonra kız öğrencilerin okuması için başlattığı mücadele ile “Ulusal Barış Ödülü” ve “Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü”ne layık görülen Malala, 9 Ekim 2012’de bir Taliban militanı tarafından başından vurulmuştu. Malala, 15 Ekim’de tedavi için İngiltere’ye götürülmüştü.

 

Saldırı, hem Pakistan hem de diğer ülkelerde tepkiye yol açmış ve Malala’nın öyküsü, tüm dünyanın ilgisini çekmişti. Aylarca hastanede kalan ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilen Malala, Mart 2013’te taburcu edilmiş ve İngiltere’de okula başlamıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.