Silvan’dan New York’a uzanan bir başarı hikayesi

Silvan’dan New York’a uzanan bir başarı hikayesi

ABD’deki hayatına, Kanada’dan New York’a kaçak girerek başlayan Hakkı Akdeniz (36), azmi ve çalışkanlığıyla pizza imparatorluğuna uzanan büyük bir başarıya imza attı.

Diyarbakırlı Hakkı Akdeniz, sokakta aç, susuz yattığı ABD’deki hayatına 8 restoranın sahibi olarak devam ediyor. Akdeniz’in, Silvan’dan Kanada’ya, oradan da Amerika’ya uzanan uzun bir hayat hikâyesi var.

Yoksul bir ailenin çocuğu olan Akdeniz, 13 yaşında pide fırınında lahmacun hamuru açmaya başlayarak girmiş iş hayatına. 1997 yılında Silvan’dan Kanada’ya gitmiş ve orada bir pizza dükkânında çalışmaya başlamış.

Üvey ağabeyinin yanında uzun yıllar çalışan Akdeniz burda Latin Amerikalı bir kadınla hayatını birleştirmiş ve bir çocuk sahibi olmuş. Kanada’da kısa sürede pizza işini iyi öğrenen Hakkı, bazı ailevi nedenlerden dolayı Amerika’ya taşınarak pizza dükkânlarında ekmeğini kazanmış.

New York’a ilk geldiğinde evsiz, aç ve susuz kalan Akdeniz, “O günleri hiç unutmuyorum. Her zaman gözümün önünde film şeridi gibi geçiyor. Hayatımın belki de en zor günleriydi” şeklinde anlatıyor. Parası bittiği için uzun süre sokakta yaşamak zorunda kalan Akdeniz, 96 gün boyunca New York’taki bir sığınma evinde kalarak hayata tutunmaya çalışmış.

Daha sonra New York’ta tanıştığı biri sayesinde New Jersey’in Hoboken şehrinde pizza dükkanı olan bir Türk’ün yanında işe başlamış. ABD’de bir pizza dükkanında işe başlayan pizza ustası daha sonra İtalyan restoranında kendini geliştirmiş.

2 yıl çalıştıktan sonra da kendi pizza dükkanı açmaya karar vermiş.

hakki akdeniz1PES ETMEDEN ÇALIŞIN

“En büyük hedefim Manhattan’da  bir iş yeri sahibi olmaktı” diyen Türk girişimci, bugün toplam 8 restorantta 48 kişiye istihdam sağlıyor.

Hayatım boyunca çok çalıştım diyen pizza ustası Akdeniz, “Ben zamanında çok zorluklar çektim. Şuan kazandığım paranın çok kıymetini biliyorum. Ama şunu söyleyebilirim, çalışırsan Allah sana veriyor. Allah’a ettiğim duaların hemen hemen hepsi kabul oldu. Pes etmeden çalışmak lazım”şeklinde duygularını dile getiriyor.

İlk olarak New York’un Lower East Side bölgesinde 170 Rivington St üzerinde pizza dükanı açan genç girişimci, çalışkanlığıyla bölgedeki insanların sempatisini kazanmış. Akdeniz, işlerini büyütmeye karar vermiş ve aynı bölgede başka pizza dükkanları açarak iş gücünü artırmaya devam ediyor.

PİDE FIRNINDAN PİZZA ZİNCİRİNE

‘Şampiyon Pizza’ franchises’ı altında iş yapmayı hedeflediğini belirten Silvanlı pizza ustası, “Yakın zamanda bir pizza dükkanı daha açmayı düşünüyorum. Ayrıca franchises işine girmek istiyorum. Bununla ilgili gerekli izinleri almak üzereyim. Artık sadece New York’ta değil, tüm ABD’ye yayılmak istiyorum” şeklinde hedeflerini anlatıyor.

Akdeniz, “Zamanında sokakta aç ve evsiz kaldım. Fakirliğin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. O yüzden elimden geldiğince insanlara istihdam sağlamak istiyorum” diyor.

Yatırım yapacaklara tavsiyelerde de bulunan pizza şampiyonu “Dürüst ve çalışkan olduktan sonra işleriniz rast gidiyor. Bildiğiniz işi yapın ve mücadeleci olun. Hiçbir zaman pes etmeyin, bunların yapan insanların başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

Çocuğunu zaman zaman New York’ta misafir ettiğini ve onunla zaman geçiren Akdeniz, Diyarbakır’daki ailesini de ihmal etmiyor. Diyarbakır’daki akrabalarının ihtiyaçlarını karşılamaya azami gayret gösteren Akdeniz, annesini de hacca göndermiş.

Hakkı Akdeniz, pizza dükkanlarının yanı sıra Taqueria isimli küçük bir Meksika restoranına (take out) da sahip.

İş dünyasındaki başarısının dışındaki yetenekleri ile de devamlı gündeme gelen Silvanlı Akdeniz, 2012 yılında PMQ Pizza Dergisi tarafından New York’ta düzenlenen Dünya Pizza Yarışması’nda 164 rakibini geride bırakarak Amerika birincisi olmuştu.Aynı yıl İtalya’da yapılan Dünya Pizza Şampiyonası’nda Amerika’yı temsil etmişti.

Zaman zaman gözleri kapalı, zaman zaman da elleri kelepçeli halde hamuru ateşle çevirmeyi başaran genç pizzacı, yeteneklerini geliştirmeye devam ediyor. Amerika’da izlenme rekorları kıran Yetenekler Yarışıyor programına konuk olan Akdeniz’e, yerel gazeteler ve televizyonlar da geniş yer veriyor. Akdeniz ise kazandığı madalya, kupa ve ünlülerle çektirdiği fotoğrafları her üç pizza dükkânında sergiliyor.

New York’un ünlü pizza imparatorunun sokakta aç ve evsiz kaldığı başarı hikayesi, yerel ve ulusal bir çok medyanın da ilgisini çekti. Başarılı yatırımcı ile ilgili belgesel filmler bile çekilmiş.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.