Şevval ayı, Ramazan’daki kazanımları sürdürmek için iyi bir fırsat

Şevval ayı, Ramazan’daki kazanımları sürdürmek için iyi bir fırsat

Üç ayların maneviyatı ve bereketi Şevval ayı ile birlikte devam ediyor. Peygamber Efendimiz (sas), “Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur.” buyurarak, ümmetini Şevval ayı oruçlarına teşvik ediyor.

Şevval ayı, Ramazan’da kazanılan hayırları devam ettirmede güzel bir vesile. Peygamber Efendimiz’in (sas) de tavsiye buyurduğu Şevval oruçlarının önemine değinen ilahiyatçı Doç. Dr. Kadir Paksoy, “Ümmetin Ramazan ayından sonra gevşememesi ve salih amelleri devam ettirmesi adına Şevval ayı bir geçiş ve köprü hüviyetindedir. Bu ayın faziletini bilerek insanlar değerlendirirlerse aynı şekilde Ramazan’da başlayan o güzelliklerin, ibadetlerin devamını sene içine yaymış olur.” diyor.

Şevval ayında oruç tutanların Allah’ın lütfunu, O’nun yakınlığını yakalamaya aday olduğunu söyleyen Paksoy, “Özellikle şu anda tatil mevsimi. İnsanlar Şevval ayını bu tatil mevsiminde gaflete dalmamak adına değerlendirebilir.” diye konuşuyor.

Orucun önemli bir ibadet olduğuna işaret eden Paksoy, “İnsanların Allah’a yakınlık veya takva yönüyle yaklaşması en kestirme olarak oruçla mümkün. Efendimiz’in (sas) tavsiye ettiği Şevval orucu bizlere salih amellerin kapısını aralıyor. Şevval’de devam eden 6 gün oruç, diğer aylarda da devam eden 3’er günlük oruçlarla ve her ayın ortasında tutulabilecek oruçlarla da bütünleşirse senenin bütün günlerini ihya etmiş gibi ayrı bir fazileti kazanma ufkunu yakalayabiliriz.” diyor. Salih amellerin hayatımızın her anı için geçerli olduğunu dile getiren Paksoy, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Bu ayda farzların yanı sıra diğer nafile ibadetlerle de değerlendirebiliriz. Şevval’de de Ramazan’daki ibadetleri daimi yaparak, gerek nafile oruçlarla, gerek gece ibadetleriyle, evrad-u ezkarla, dua ve Kur’an-ı Kerim’le dolu dolu geçirebiliriz.”

Şevval orucunun zorunlu olmadığını belirten Paksoy, bu orucun peş peşe tutulabileceği gibi aralıklarla da tutulabileceğini söylüyor. Özellikle pazartesi ve perşembe günlerine rast getirerek iki sünnetin bir arada ihya edileceğine vurgu yapıyor. Kaza orucu ve Şevval orucu için ayrı niyet edilmesi gerektiğini belirten Paksoy, şu bilgiyi veriyor: “Kaza orucu olanlar bu ayda oruçlarını tutmayı hedefliyorlarsa kaza niyetiyle tutar. Ayrıca fırsatları olursa 6 nafile orucu üzerine bina edebilir. Tutulan oruç için hem kaza yerine geçsin hem de Şevval orucu yerine geçsin diyemeyiz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.