Zika virüsü nedir? Korunmak için ne yapmalı?

Zika virüsü nedir? Korunmak için ne yapmalı?

Mayıs ayında ilk kez Brezilya’da ortaya çıkan Zika virüsünün sivrisinek ısırmasıyla bulaştığı biliniyor.

Zika virüsü bulaşan hastaların en sık şikayeti ateş, eklem ağrıları, deride döküntüsü ve göz kızarması olarak biliniyor. Bu şikayetler genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında sürüyor.

Zika virüsü anneden bebeğe, hamilelik ve doğum sırasında bulaşabiliyor. Onun dışında kan transferi ve cinsel ilişkiyle de bulaşabilme ihtimali var.

Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifik adalarında devam eden salgından ötürü bu ülkelere seyahat eden yolcuların sivrisinekten korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerekmekte.

Sivrisinekten korunmak için uzun kollu giysiler ve uzun pantolonlar giymek, sinek kovucu ürünler kullanmak, çocuk beşiği ve arabalarını sinekten koruyacak tülle kaplamak gibi tedbirler alınmalı. Zika virüsü için bir aşı olmadığından sinek ısırığını önlemek bu hastalıktan korunmanın tek yoludur.

Bol bol dinlenerek, sıvı tüketerek ve gerektiğinde ağrı kesici ilaçlar alarak kolayca atlatılabiliyor. Ibuprofen yada motrin gibi nsaid türü ağrı kesiciler almaktan kaçınmakta fayda var. Bunu nedeni ise Zika virüsü ile Dengue virüsü belirtileri birbirine benzediği için Dengue’nin yol açabileceği kanama riskini nsaid grubu ilaçlarla tetiklememek gerektiği.

Zika virüsü hastalığı genellikle hafif atlatılmasına rağmen hamile kadınların bu hastalığa yakalanması halinde bebekte mikrosefali gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabileceği görüldü. Bu nedenle daha fazla bilgi edilene kadar bebek bekleyen kadınların salgın olan ülkelere seyahatlerini ertelemeleri tavsiye ediliyor.

Seyahat ettikleri taktirde ise sivrisinek ısırmasından korunmak için tüm tedbirleri almaları öneriliyor. Eğer hamile bir kadın bu ülkelere seyahat etmiş ve yukarıda belirtilen şikayetler başlamışsa doktora başvurması gerekiyor.

Zika virüsü bulaşan kişilerin hastalık döneminde de sivrisinek ısırıklarından korunması tavsiye ediliyor. Çünkü bu dönem içinde kanda bulunan virüs ısırık ile sivrisineğe geçebiliyor ve o da başka bir insana taşıyabiliyor.

Ayrıca dün Teksas’ta çıkan vakanın ardından hastalığın görüldüğü bölgelere giden kişilerin güvenli cinsel ilişkiye girmesi konusunda uyarılar yapılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.