Yüksek topuklu ayakkabı bel fıtığına yol açabilir

Yüksek topuklu ayakkabı bel fıtığına yol açabilir

Özellikle çalışan kadınların tercihi olan yüksek topuklu ayakkabıların vücutta önemli sıkıntılara yol açabildiği belirtildi.

Tarsus’ta özel bir hastanede görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, 4 santimetreden yüksek topuklu ayakkabıların bel ve dizlerde ağrıya yol açtığını kaydetti.

İlerleyen dönemlerde sorunun bel fıtığına kadar varabileceğini ve bunun da ameliyat gerektirebileceğini hatırlatan Sarıkaya, yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçemeyenlerin en azından giydikleri gün sayısını azaltmaları uyarısında bulundu.

Topuk boyu olarak ideal ölçünün 2 ile 4 santim arasında olduğunu açıklayan Dr. Pınar Müge Sarıkaya, 5 santimetreden itibaren yüksek topuklu ayakkabıların olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını vurguladı.

Sarıkaya, “Belin belirli bir kavsi vardır. Yüksek topuklu ayakkabılarda bu kavis artar. Bu da ağırlık merkezinin öne kaymasına yol açar ve kalça ile omurga arasındaki denge bozulur. Bu da bel ağrılarına yol açıyor” dedi. Sarıkaya, ideal ayakkabı olarak ‘topuğu kavrayan kısmı sert, önden bağcıklı ya da bandajlı, sivri burunlu olmayan ve tabanı elastik olan’ modelleri önerdi.

Estetik veya boy kısalığı gibi sosyal nedenlerle yüksek topuklu ayakkabıların popülaritesini koruduğuna dikkat çeken Sarıkaya, “İş yerinde imkanı olanlar, en azından 10-15 dakika normal ayakkabı giyebilir. Akşamları bel ağrıları için hekimin önereceği gevşeme ve güçlendirme egzersizleri yapabilir. Ayrıca ayakları 15-20 dakika ılık suda bekleterek yüksek topuklu ayakkabının getirdiği sorunlar azaltabilir” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.