Yetersiz meyve ve sebze tüketimi kanseri tetikliyor!

Yetersiz meyve ve sebze tüketimi kanseri tetikliyor!

Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleridir. Uzmanlar, günlük yeteri kadar tüketilen meyve-sebzenin kalp damar hastalıkları ile pek çok kanser tipi için koruyucu olmakla birlikte obezite ve yaşlanmaya karşı da bir kalkan görevi gördüğünü söyledi.

Doç. Dr. Diyetisyen Barış Öztürk tüm ana ve ara öğünlerde yenilebilecek sebze-meyvelerin mevsiminde olmak üzere farklı renk ve çeşitlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti ve şunları dile getirdi:

“Dünya Sağlık Örgütünün 2013 verilerine göre dünya çapındaki ölümlerin 5.2 milyonunun yetersiz meyve ve sebze tüketimine bağlı olduğu raporlanmıştır. Dünya çapında mide barsak kanserlerine bağlı ölümlerin %14’ü, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %11’i, felce bağlı ölümlerin %9’unun yetersiz meyve ve sebze tüketimi nedeniyle olduğu görülmüştür. Yetersiz meyve sebze tüketiminin sindirim sistemi kanserlerinin de inanılmaz artış sebebi olduğu bilinmektedir.

OBEZİTENİN ÖNLENMESİ DE MEYVE SEBZELERE BAĞLI

Meyve ve sebzeleri yeteri kadar tüketmenin yanı sıra beslenmemizde tuz, şeker ve yağ tüketimimizi azalttığımızda şişmanlık ve şişmanlığa bağlı hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların çok daha önlenebilir olduğu bilinmektedir. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan alması gereken yararlı besin öğelerinin en önemli kaynakları meyve ve sebzelerin zengin vitamin ve mineral içeriğinde bulunmaktadır. Yağ yakımı için gerçekleşen olaylar da bile vitamin mineral gibi kilit besin öğelerinin gerekliliği düşünüldüğünde sadece kalori kısıtlaması şişmanlık için uygun çözüm olmamakta vücudun besinlerle alınan vitamin mineraller açısından desteklenmesi gerekmektedir.

KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIYOR

Meyve ve sebzelerde bulunan suda çözünür liflerin kolesterol dengeleyici etki oluşarak kalp hastalıkları riski azaltılabildiği bildirilmektedir. Ayrıca içeriğindeki steroller ve antioksidan özellikteki doğal maddeler damar içerisindeki yağ birikimini ve tıkanmaları önlemede çok önemli role sahip olduğu görülmüştür.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.