Yeterince anne sütü alan çocuk, ileri yaşta obez olmuyor

Yeterince anne sütü alan çocuk, ileri yaşta obez olmuyor

Obezite, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Oysa uzmanlar, obezitenin anne sütüyle önlenebileceğini belirtiyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim ile Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sultan Aydoğdu, bebeklik döneminde anne sütü ile beslenmenin kişiyi ileride obeziteden koruduğunu söylüyor. Prof. Aydoğdu, “Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemesi bebek, anne, aile, ülke ve tüm dünya için en sağlıklı, en ucuz, en kazançlı beslenme şeklidir. Bu süreçte anne sütü ile beslenme şahısları obeziteden korur.” diyor.

Çocukluk dönemindeki beslenmenin insanların tüm yaşamını etkilediğini kaydeden Prof. Aydoğdu, çocukların büyüyen ve gelişen varlıklar olmaları nedeniyle vücut ağırlıklarına göre almaları gereken besin miktarının erişkinlerden daha fazla olduğunu belirtiyor. Prof. Aydoğdu, günümüzde zihinsel gelişim, obezite, şeker hastalığı, kan yağları yüksekliği, kalp damar hastalıkları, alerjik hastalıklar, kemik hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve bazı kanserlerin bebeklik-çocukluk dönemi hatta anne karnındaki beslenme ile ilgili olduğunu vurguluyor.

Anne sütünün, bebeğin ihtiyaçlarına göre içeriği değişebilen en ideal besin olduğunu dile getiren Prof. Aydoğdu, anne sütü içinde bebekleri birçok hastalıktan koruyan maddeler içerdiğini vurguluyor. Anne sütü ile beslenmenin obeziteden koruyacağını aktaran Aydoğdu, şunları söylüyor: “Bebekler doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanıp ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenirlerse hayata sağlıklı başlamış olurlar. Çocukluk döneminde anne sütü ile beslenen insanlar ileride obeziteden daha iyi korunur. Anne sütünün obeziteye iyi geldiğini unutmamak lazım. Çocuğunuz büyünce obezite olmasın diyorsanız, bol anne sütüyle besleyin.” Prof. Aydoğdu, Türkiye’de emzirme ile ilgili en önemli sorunun ise bebeklerde gereksiz yere erken dönemde diğer besinlere başlanması olduğunu söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.