Yeni tedaviler, kalp hastalarına umut oldu

Yeni tedaviler, kalp hastalarına umut oldu

Tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni olan kalp-damar hastalıkları tedavisi için yeni yöntemler geliştirildi.

Türk Kardiyoloji Derneği’nin bilgilerine göre artık Türkiye’de ameliyatsız kalp kapak değişimi yapılabiliyor. Kalp-damar tıkanıklığı tedavisinde metal yerine damar içinde eriyen stentler kullanılacak. Ayrıca kalp pili takılan hastalar da kalıcı kalp pili ile ömür boyu aynı pili kullanabilecek.

Türkiye Kardiyoloji Derneği’nin (TKD) Antalya’da gerçekleştirdiği 31. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi’ne, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önlenmesi için geliştirilen yeni teknolojik tedavi yöntemleri damgasını vurdu. Kalp-damar hastalıklarını çağın salgını olarak niteleyen TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, “Kalp-damar hastalıkları, çağımızın salgınıdır ve gerek ülkemizde gerek dünyada erişkinlerde bir numaralı ölüm nedeni. Türkiye İstatistik Kurumu verileri ise Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin, 2013’te yüzde 39,6 iken, geçen yıl yüzde 40,4’e yükseldiğini ortaya koyuyor.” dedi. Geliştirilen tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Tokgözoğlu, kalp kapak değişiminin artık açık ameliyata gerek olmadan yapılabildiğini söyledi.  Bozulmuş ya da yeteri kadar görev yapamayan kalp kapaklarının değişiminde yaklaşık 50 yıldır açık kalp cerrahisi kullanıldığını aktaran Tokgözoğlu, “Dünyada ilk kez anjiyo yöntemine benzer şekilde kasık damarından girilerek aort kapağının değiştirilmesi 2002 yılında yapıldı. Bu uygulamanın 2007 yılında klinik uygulamada yaygınlaşmasıyla birlikte uygulama sayısı tüm dünyada katlanarak artmaya başladı. Ülkemizde de artık bu yöntemle kalp kapağı değiştirilebiliyor.” diye konuştu.

İLAÇLI STENTLER YERİNE ERİYEN STENTLER GELİYOR

Kalp damarlarının tıkanıklığının ülkemizde ve dünyada en sık görülen ölüm nedeni olduğunu belirten Prof. Tokgözoğlu, stent teknolojisinde çok önemli değişiklikler olduğunu belirtti. Şu bilgileri verdi: “Metal stentlerin konulduğu bölgede hastaların yüzde 20-30’unda tekrar daralmalar görüldü. Ardından bu metal stentlere birtakım ilaçlar yüklenerek ilaçlı stentler elde edildi. İlk uygulanan metal stentlerde ve ilaç kaplı stentlerde stent kalp damarına bir kez takıldıktan sonra tekrar çıkarılması mümkün değildi. Bunun üzerine son yıllarda klinik uygulamaya giren ve bir çeşit yağ asidinden üretilen eriyen stentler keşfedildi. Bu stentler damara yerleştirildikten sonraki 6. ayda erimeye başlayıp, 2 yıl içerisinde ise tamamen eriyip kayboluyor.”

KALP PİLLERİ DE KALICI HALE GETİRİLİYOR

Kalp pili kullanan hastalar için önemli bir tedavinin geliştirildiğini aktaran Tokgözoğlu, “Kalıcı kalp pili takılan hastaların takiplerinde leadlerde enfeksiyon, kırık, fonksiyon bozukluğu gibi ciddi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Tedavide bu leadlerin çıkarılması gerekiyor. Ancak leadlerin takılması süresi uzadıkça, çıkarılmaları da bir o kadar zor ve yüksek riskli bir işlem haline geliyor. Son yıllarda bu sorunlarla başa çıkabilmek için lead’siz kalıcı kalp pilleri üretildi.” dedi. Lead’siz kalıcı kalp pillerinde lead’in bir kablo yardımı ile kalbin içine yerleştirildiğini belirterek “Lead ve jeneratör arasındaki iletimde ultrason aracılığıyla enerji transfer modeli kullanılıyor. Lead’siz kalıcı kalp pilleri sayesinde leadlere bağlı gelişebilecek sorunlar (enfeksiyon, kırık, toplardamar tıkanması gibi) ile karşılaşmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.