Sosyal medya mitoman kaynıyor

Sosyal medya mitoman kaynıyor

Uzmanlar, sanal dünya’da mitomaniye yakalanmış mitomanın çok fazla olduğunu belirtti.

Meydan Gazetesi‘nde yer alan habere göre; mitomaniye yakalanmış kişilere mitoman denildiğini belirten Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, mitomaninin bir çeşit “dürtü kontrol bozukluğu” olduğunu söylüyor ve mitomanların en çok sanal âlemde olduğunu dile getiriyor: “Aile, iş ve diğer yakın çevresi tarafından tanındıkları için bu kişilere zarar verici boyutta yalanlar söylemezler. Ancak uçsuz bucaksız olan sanal âlemde insanları kandırıp zarar verebiliyorlar. Mesela; mitoman kişiler sanal ortamda kendilerini zengin, yakışıklı ve genç biri ya da özgüven eksikliği varsa hep olmak istedikleri karaktere bürünerek tanıtabilir. Cinsiyetini farklı tanıtıp rahatlıkla flört edebilir.”

Yüzüme baka baka yalan söylüyor

Mehmet Yavuz’a göre ne yazık ki günlük hayatta mitoman kişilerin söyledikleri her zaman fark edilmiyor ve birçok insanı kandırarak yaşantılarını devam ettiriyor. Kişi, yalan söylemek için büyük bir arzu-istek duyuyor, yalan söyleyince bir süre pişmanlık yaşıyor ama sonra yalan söylemeye devam ediyor. Mitomanlar özellikle de yalan söyledikleri açığa çıktığında bile yalan söylemeye devam eden ama bunu inkâr etmeleri nedeniyle “Yüzüme baka baka yalan söylüyor” sözüne muhatap olur. Bu nedenle dost ve arkadaşlarından tepki alırlar. Ancak arkadaşsız kalsalar bile yalan söylemeye devam edebilirler.

NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Birçok davranış bozukluğu gibi mitomaninin nedeni de çocukluk döneminde yatar. Aile içi yalanlara şahit olma, hayal gücünü aşırı tetikleyen ya da aşırı bastıran tramvatik durumlar, istismara uğramak, ilgi ve onaylanma ihtiyacı, dikkat çekme isteği, aşağılık kompleksli, dışlanmışlık hissi hatta doğru söylediği için ebeveynleri tarafından cezalandırılan çocuklar ileri yaşlarda mitoman olmaya aday oluyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.