Sonbahar depresyonundan yürüyerek kurtulabilirsiniz

Sonbahar depresyonundan yürüyerek kurtulabilirsiniz

Yaz günlerinin ardından gelen sonbahar, insanları yalnızlığa ve depresyona sürüklüyor. Bugünlerde dışarıda gezmek yerine perdelerinizi örtüp eve kapanıyorsanız, içinizden hiçbir şey yapmak gelmiyorsa ve sürekli uykulu bir haldeyseniz, uyandığınızda yataktan ağrılı kalkıyorsanız, en önemlisi de kendinizi mutsuz hissediyorsanız mevsimsel depresyon geçiriyor olabilirsiniz.

Uzmanlar mevsimsel sıkıntıdan kurtulmanın en iyi yolunun doğayla baş başa kalmak olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, sağlıklı bir hayatın temel şartlarından birini sürekli hareket halinde bulunmak olarak gösteriyor. Hareketin kan dolaşımını hızlandırdığını belirten doktorlar, bu sayede daha canlı ve zinde kalınabileceğini belirtiyor. Sonbahar ve kış aylarında vücudun yeterince oksijen alamadığını belirten psikolojik danışman Agâh Kıraker, bu sebeple insanların sıkıntıya girdiğini vurguluyor. Sonbahar ve kış aylarında insanların üzüntü, sinirlilik, ilgi kaybı, sosyal ortamlardan çekilme yönünden oldukça yoğun olduğunu açıklayan Agâh Kıraker, bunu atlatmanın en iyi yolunun açık alanlarda bulunmak olduğunu ifade ediyor. Yapılan kısa yürüyüşlerin fizikî olarak da katkıları olduğunu ifade eden Kıraker rahatsızlık için şu bilgileri verdi: “Temiz hava ve doğal alanlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak insanı rahatlatıyor. Bu durum genellikle mevsimsel depresyon veya sonbahar depresyonu olarak adlandırılır. Çoğunlukla sonbaharda veya kış başlangıcında başlar, baharda veya yaz başlarında sona erer. Mevsimsel depresyon kış aylarında zaman zaman insanın içine çöken sıkıntıdan farklıdır ve daha ağır yaşanabilir. Genel olarak depresyonla aynı olan belirtileri; üzüntü hali, kaygı, sinirlilik, ilgi kaybı, sosyal ortamlardan çekilme ve konsantrasyon bozukluğudur. Ayrıca sıklıkla aşırı yorgunluk, enerji kaybı, uyku azalması, karbonhidrat alma isteği, iştahta açılma ve kilo alımı gibi belirtiler de gözlenir.”

Bahar ve kış aylarında görülen depresyona yakalananların yüzde 70-80’i kadınlar. 17-25 yaşları arasında fazla görülen bu durumdan kurtulmak için şunlar yapılmalı: “Temiz hava almak, günlük yarım saat de olsa yürüyüş yapmak. Sosyal hayattan uzaklaşmamak, gülümsemek, hareketli enerjik kişilerle daha fazla vakit geçirmek. Olumsuz düşüncelerden ya da kişiyi üzecek durumlardan uzak kalmak. Bunun yanında bol bol meyve-sebze yemek ve düzenli beslenmek.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.