Soğuk havalar çocuklarda bronşit ve astıma sebep oluyor

Soğuk havalar çocuklarda bronşit ve astıma sebep oluyor

Denizli Servergazi Devlet Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, soğuk havalarla birlikte çocuklarda görülen soğuk algınlığı ve bronşite karşı aileleri ikaz etti. Uzm. Dr. Semra Ayduran, virüslerin sebep olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarının soğuk algınlığı veya nezle olarak tanımlandığını, hapşırma ve öksürme gibi yollarla bulaşabildiğini söyledi.

Nezlenin çocuklarda yılda ortalama 6 ile 8 yaş arası görüldüğünü, daha küçüklerde ise sıklığın artabileceğini ifade eden Ayduran, toplumda nezle ve gribin çok sık karıştırıldığını, ikisi arasında farklar olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Ayduran, “Nezlede boğazda kaşınma, ağrı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük gibi belirtiler görülürken gripte ise yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrıları da görülür. Soğuk algınlığında, kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Virüs, bulaştığı yüzeylerde canlı kalabildiği için yüzeylerle temastan sonra eller sık sık sabunlu suyla yıkanmalıdır. Nezlede tedavi, belirtilere göre yapılmalıdır. Ateş yüksekse ateş düşürücü, öksürük için öksürük şurubu, burun tıkanıklığında burun spreyleri kullanılabilir. Nezlenin uzaması durumunda, nadir olarak ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Bunlar sinüzit, orta kulak enfeksiyonu ve zatürredir.” dedi. Nezle ve gripten korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini ifade eden Ayduran, “Çocuklarda dengeli beslenmek önemlidir. Hastalık esnasında bol sıvı tüketimi, sebze ve meyve takviyesi yapılmalıdır. C vitamini, D vitamini ve çinkonun nezlede yararları kanıtlanmıştır. Hastalığın ilk iki günü, bulaştırıcılık oranı yüksektir. Bu nedenle hasta çocukların istirahat etmeleri ve evde kalmaları daha uygun olacaktır.” diye konuştu.

‘BRONŞİT, ASTIMA SEBEP OLABİLİR’

Uzm. Dr. Cem Becerir ise çocuklarda bronşit hakkında bilgi verdi. Bronşitin bebeklerde sık rastlanan bir hastalık olduğunu, ciddi solunum sıkıntılarına yol açabildiğini ve ilerideki yıllarda astıma benzer hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabileceğini anlattı. Uzm. Dr. Becerir, “Bronşit mikroplarla, özellikle virüslerle ve alerjik nedenlerle gelişir. Tehlikeli bir seyir izleyip ciddi solunum sıkıntılarına yol açabilir. Ani nefes darlığı, sık nefes alıp verme, göğüs kafesinin hızlı inip kalkması, karın hareketlerinin hızlı olması, burun kanadı solunumunun olması, dudaklarda morarma, nefes alıp verirken hırıltı duyulması bronşitin sık görülen belirtileridir. Tekrarlayan bronşit geçiren çocuklarda, özellikle alerjik nedenler de gözden geçirilmelidir. Tedavisinde, özellikle altta yatan hastalığın tedavisi gereklidir. Mikrobikse antimikrobik tedavi, alerjikse antialerjik tedavi, nefes açıcılar ve kortizonlu buharlar uygulanabilir.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.