Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı: Görme kaybını hızlandırıyor

Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı: Görme kaybını hızlandırıyor

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Polikliniği uzmanlarından Prof. Dr. Yüksel Totan ve Yrd. Doç. Dr. M. Serdar Dervişoğulları, sigaranın gözde yol açtığı hasarı tespit için önemli bir araştırmaya imza attı.

Araştırmanın konusu ‘Sigara İçen Hastalarda Retina Ganglion Hücre Tabakası Değerlendirmesi’ şeklinde ifade edildi. Prof. Totan ve Yrd. Doç. Dr. Devişoğulları araştırma konusuyla ilgili göz polikliniğine gelen 22 sigara içen ve 22 sigara içmeyen göz hastasını karşılaştırmalı inceledi. Araştırmaya konu olan hastaların 22’sinin günde 1 paket ve üzerinde sigara içtikleri ve bunu 10 yılın üzerinde bir zamandır sürdürdükleri ifade edildi. Araştırmada sigara içenlerin yaş aralığının 20-50, 16’sının erkek 6’sının kadın olduğu belirtildi.

Araştırmada sigara içenlerin OCT cihazı ile retinanın ganglion hücre tabakası (görmeyi sağlayan sinir tabakası) incelendi. Araştırma sonucunda retinanın farklı kadranlarında RNFL ve ganglion hücre tabakalarında incelme saptandı. Sigara içen 22 hastanın tamamında bu rahatsızlık görüldü. Tabakanın normalde kalınlığının ortalama 130 mikrometre olduğu ve içenlerde bunun azalarak yine ortalama 123 mikrometreye düştüğü belirlendi. Araştırma, dünyanın saygın tıp dergilerinden Cutanes and Ocular Toxicology’de de yayımlandı. Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yüksel Totan, “Normalde çeşitli hastalıklara ve yaşlılığa bağlı olarak RNFL ve ganglion hücre tabakası incelebiliyor. Ancak biz şunu tespit ettik ki sigara içenlerde bu tabakalar daha hızlı ve erken yaşlarda inceliyor.” dedi. Prof. Totan, sigaranın diğer hastalıklarla birleşerek erken dönemde görme işlevinin zayıflamasına yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.