Şeker hastalarına sıcak hava uyarısı

Şeker hastalarına sıcak hava uyarısı

Denizli’de, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, aşırı sıcaklara dikkat edilmesi çağrısı yaptı. Diyabet hastalarının sıvı alımlarını mümkün olduğunca arttırmalarını tavsiye eden Dr. Özdeş, beslenmelerine dikkat etmeleri uyarısı yaptı.

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte vücudun sıvı kaybının kış aylarına göre iki kat arttığını vurgulayan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, “Sıvı kaybı nedeniyle insan vücudunda halsizlik, fenalık hissi, kas ağrıları, kramplar hatta kalpte ritim bozuklukları gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun için diyabet hastalarının sıvı alımlarını mümkün olduğunca arttırmaları ve beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Şeker hastaları uzun süre aç kalmamalı, bir kerede çok fazla yemek yememeliler. Gerek insülin, gerekse oral olarak şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların bu ilaçların etkilerinin maksimum olduğu dönemlerdeki ara öğünlerini atlamamaları çok önemlidir” dedi.

Yaz mevsiminde şeker hastalarının sıkça karşılaştığı durumun lezzetli yaz meyvelerinin ve dondurmanın sık ve bol tüketilmesi sorunu olduğunu sözlerine ekleyen Dr. İbrahim Özdeş, “Kalorisi ve şeker düzeyi yüksek olan üzüm, incir, kavun ve diğer tüm meyveler doktor tavsiyesine göre tüketilmelidir. Meyveler çok miktarda tüketildiğinde kan şekerinde yüksekliğe ve buna bağlı rahatsızlıklara yol açabilir. Yaz aylarının en lezzetli yiyeceği dondurma da maalesef kan şekeri ayarını bozan yiyeceklerden birisidir. Ancak şekersiz üretilmiş diyet dondurmaların doktor kontrolünde ve diyet değişim listesi ile kalorisi hesaplanarak kullanımı mümkün olabilir” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.