Sağlıklı yaşa cildin genç kalsın

Sağlıklı yaşa cildin genç kalsın

Bazı etkenler psikoloji kadar cildi de savunmasız hale getirir. Cildi normal süreçten daha da hızlı yaşlandıran ve istenmeyen görüntülere yol açan birçok faktör var.

Meydan Gazetesi’nde yer alan habere göre; Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Belma Şahin, cildi yaşlandıran üç etkeni şöyle sıralıyor:

Güneş, cildin düşmanı

Birçok faydası ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkisinin yanı sıra, güneşe uzun süreli maruziyet cilt üzerinde büyük zararlara yol açabiliyor. Güneş ışınları, içindeki ultraviyole ışınlarıyla foto yaşlanmaya, DNA hasarına ve hatta cilt kanserlerine yol açar. Bu nedenle güneşin psikolojimiz üzerine olumlu yönlerinden faydalanıp cilde zararlı etkilerinden korunabilmek için yaz ve kış aylarında güneş koruyucu losyonlar kullanmalıyız ve illaki güneş altında kalacaksak 11.00-16.00 arası saatleri tercih etmeliyiz.

Sigara, ciltteki suyu bitiriyor

Sigara içen kişilerde sigara içmeyenlere göre 5 kat daha hızlı cilt yaşlanması tespit edilmiştir. Sigara, 4000 çeşit zehir ihtiva eder. Genel olarak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini tüm organlarda hücresel düzeyde hasar oluşturarak yapar. Cilde büyük zarar veren yaşlanmayı hızlandıran bir etken olan sigara, erken cilt yaşlanması, kırışıklıklarda artış, yara iyileşmesinde gecikme ve cilt üzerinde insan hayatını tehdit eden ciddi kanser oluşumuna yol açar. Sigaradaki nikotin, cilt üst katmanında su tutulumunu azaltır. Bu da ciltte oluşan kırışıklıkların temel sebebidir. Sigara cildin dolgunluğunu ve diriliğini sağlayan kollajen maddesinin yıkımına neden olan enzimlerin vücutta artışına da neden olur.

Kaş çatma, cildin kırışmasın

Stres ve öfke, yüz kasları dahil vücut kaslarında kasılmaya yol açar. Kasılma arttıkça ve tekrarlandıkça cilt üzerinde çizgilenmeler oluşturur. Bunlar zamanla endişe ve kızgınlıkla beraber kaş çatma kırışıklıklarına dönüşür. Kronik gerginlik ve stres sırasında cilt, oksijen ve beslenme sıkıntısı çeker. Bu da hücrelerde hasar ve yaşlanma belirtilerine davetiye çıkarır. Öyleyse gülümseyin ve kırışıklıklar gitsin. Gerekirse stresten kurtulmak ve daha çok gülümsemek için çaba harcayın. Sizi rahatlatan sporlar, egzersizler ve yoga dersleri alın, terapiste gitmekten çekinmeyin ve en güçlü silahınızı yani gülümsemenizi kullanın.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.