Sağlık sorunlarınızı tırnak şeklinizden öğrenin

Tırnakların olağan dışı şekli bazı durumlarda kişinin sağlık sorunları olduğuna işaret ediyor. Çoğunlukla kalıtsal bozukluklardan kaynaklansa da, uzmanlar, tırnak şekillerinin, müdahale gerektiren sorunların habercisi olduğunu ifade ediyor.

New York’lu cildiye uzmanı Dana Stern, tırnak şekillerindeki ani değişimin, tedavi gerektiren ciddi bir sağlık sorununa işaret ettiğini belirterek dikkat edilmesi gereken durumları şöyle sıralıyor:

Aşırı uzun, dar tırnaklar: Ehler-Danlos ve Marfan sendromu olarak adlandırılan nadir görülen genetik hastalıklarla ilişkilendiriliyor.

Kaşık şeklinde tırnaklar: İçbükey bir görünümü olan bu tırnaklar, çoğu kez kalıtsal özelliklerden kaynaklansa da, bazı durumlarda anemi gibi hastalıkların habercisi olarak kabul ediliyor.

Kısa, kalın tırnaklar: Tırnak plağı ve tırnak yatağının genişliği uzunluğundan daha büyük olduğunda, bu tırnaklar “raket tırnağı” olarak adlandırılıyor. Genelde başparmakta görülen bu durum, “otozomal dominant” genetik bir miras olarak ebeveynlerden çocuklarına geçiyor.

Yumru tırnaklar: Uzmanlara göre, parmak uçları büyüyüp, tırnakların parmak uçlarına doğru kıvrılmasına neden olmasıyla yumru şeklinde tırnaklar ortaya çıkıyor. Stern’e göre, bunlar, akciğer ya da kalpte anormal bir durumun habercisi oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.