Plastik oyuncaklar çocuğunuzu şişman ve kısır yapabilir!

Plastik oyuncaklar çocuğunuzu şişman ve kısır yapabilir!

Birkaç gün önce Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Neşe Akcan’dan bir mail aldım. Mail’de aynen şunlar yazıyordu: Konu çok önemli olduğu için sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum.

Meydan Gazetesi’nde yer alan Dr. Fevzi Özgönül’ün “Yaşam Koçu” köşesinde yazdığı habere göre; günlük yaşamda sıkça kullanılan ve pek çok üründe yer alan kimyasallar; içeriklerindeki ‘endokrin bozucular’ olarak adlandırılabilecek hormon bozucu maddeler nedeniyle çocuklarda gelişme geriliği, hiperaktivite ve obeziteye, yetişkinlerde ise kısırlık ve çeşitli kanser türlerine neden olabiliyor.

Bedenimiz günümüzde o kadar çok doğal olmayan kimyasallar ile karşılaşıyor ki karaciğerimizin ve böbreklerimizin bunlar ile mücadele etmesi gittikçe zorlaşmakta ve bu mücadelede hastalanıp görev yapamaz hale gelme ihtimalleri de oluşmaktadır.

Gıdadan kozmetiğe kadar her yerde bulunabilir

Endokrin sistemi bozucu kimyasallara marketten aldığımız gıdalarda, kozmetik ve temizlik ürünlerinde, kullandığımız plastik maddelerden çocuklarımızın oynadığı oyuncaklara kadar her yerde karşımıza çıkmaktadır. Hatta hastanelerde kullanılan katater gibi ucuz ürünlerde bile bulunabilmektedir ve özelikle yeni doğan bebeklerde geçici tiroit fonksiyonlarında bozukluklar oluşabilmektedir.

Uzm. Dr. Neşe Akcan, “Endokrin sistemi tarafından sentezlenen endojen kimyasalların aktivitelerini bir şekilde taklit eden, bloklayan ya da değiştiren endokrin bozucular, birçok organı, özellikle üriner sistemi ve tiroit bezlerini etkiler. Endokrin bozucuların çözünürlüklerinin suda az, yağda ise çok olması yağ dokularında birikmelerine yol açar; bu da etkilerinin yıllar sonra da görülebilmesine neden olur. Yeni doğan bebekler ve çocuklar, erişkinlere oranla çevresel toksinlere karşı daha hassas olduğundan; endokrin bozucuların yol açtığı durumlar erişkin hastalıkların ilk zemini olarak adlandırılır” diyor.

Çocuklarımızı bu etkilerden korumak için, temizlikte kimyasalları kullanmak yerine çeşitli kaynaklarda anlatılan doğal temizlik ürünlerini kullanmalarını öneriyorum. Bunu dışında en azından çocuklarımızın çamaşırlarını doğal sabun ile yıkamaya önem gösterelim. Hemen şimdi üreticisi güvenilir olmayan plastik oyuncakları çocuklarımızın elinden alıp onun yerine herhangi bir marangozdan kesilmiş ve zımparalanmış doğal tahtaları verelim. Böylece hem onların hayal gücünü kullanmalarını sağlayalım, hem de doğal tahtanın yeseler bile hiçbir zarar vermediğini bilerek rahat edelim.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.