Parfümler, bebek kokusunu uçuruyor!

Parfümler, bebek kokusunu uçuruyor!

Parfüm ve deodorant kullanmak güzel bir alışkanlık. Hele ki, böyle sıcak havalarda güzel kokmaya ihtiyaç duyuluyor.

Fakat içeriğindeki zararlı maddelerin cilde zarar verdiği, migren ve alerji gibi rahatsızlıkları tetiklediği belirtiliyor. Güzel kokuların büyüsüne kapılıp bu zararlar göz ardı ediliyor. Bununla da kalmayıp ebeveynler, çocukları için de piyasadaki bebek ve çocuk parfümlerini tercih ediyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Gebeşçe, annelerin tercih ettiği bu parfümlerin ‘küçüklere özel’ ibareli olduğu ya da bitkisel olduğu söylense bile bazı alerjik ve toksik etkiler oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Bebek cildini erişkin cildinden çok daha ince ve daha geçirgen olarak tarif eden Dr. Gebeşçe, cilde sürülen her şeyin kana karıştığını ifade ediyor. Bu da bebeğin tüm vücuduna ve iç organlarına kadar giderek yan etkiler yapabiliyor ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle günümüzde alerjik çocukların giderek arttığını vurgulayan Uzman, bu ürünlerin kullanımıyla, bebeklerde astım, alerjik rinit gibi solunum problemlerinin erken dönemde ciddi bir şekilde görülmeye başladığını belirtiyor. Ayrıca bu parfümler, bebek cildinin hassas olması nedeniyle bebeklik egzamasının gelişmesine ve cilt reaksiyonlarına neden oluyor.

Yoğun parfüm kullanan yetişkinlerin çocuklarla teması bile onlara zarar verebiliyor. Gebeşçe, böyle kişilerin çocuğu kucağına almamasını tavsiye ediyor. Bebeklerin, yetişkin parfümlerine maruz kaldığında, akciğer gelişimi zarar gördüğünü belirten uzman, anne adaylarına da parfümü bırakmalarını söylüyor.

Gebeşçe, Amerika’da yapılan araştırmalarda, anne sütünde parfüm ve diğer kozmetik ürün örneklerine rastlandığına dikkat çekiyor.  Bitkisel olduğu söylense bile bebek parfümlerinin bebeklerde ve küçük yaş grubu çocuklarda kullanılmasını sakıncalı bulduğunu aktaran Gebeşçe,  parfümlü şampuan, ıslak mendil, krem, bebe yağı ve kolonyaları bebeklerden uzak tutulmasını tavsiye ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.