Orta dereceli kahve tüketimi sağlık açısından faydalı

Orta dereceli kahve tüketimi sağlık açısından faydalı

Harvard Üniversitesi, Indiana Üniversitesi ve Autónoma de Madrid Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları her gün orta dereceli kahve içenleri sevindirecek bilgiler içeriyor.

Araştırmaya göre, günde üç ile beş fincan arasında kahve içen insanların daha az kahve içen ya da hiç içmeyenlere kıyasla bazı hastalıklardan erken yaşta ölme riskleri daha az oluyor. Kafeinli ya da kafeinsiz kahve içenlerde kalp ve damar hastalıklarından ölme riskinin, nörolojik hastalıkların, tip 2 diyabetin ve intiharın daha az görüldüğü ortaya çıktı.
Araştırma ekibinden Ming Ding, “Kahvede bulunan bioaktif birleşenler insülin direncini ve sistematik iltihabı azaltıyor. Bu da bulduğumuz sonuçların bir kısmını açıklıyor. Ancak, bu etkileri oluşturan biyolojik mekanizmaları inceleyecek daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor” dedi.

Araştırma Circulation adlı online dergide yayınlandı.

Araştırmacılar devam eden üç büyük çalışmaya katılanların sağlık datalarını inceleyerek bu sonuçlara ulaştılar.

Hemşire Sağlığı Araştırması 1’den 74.890 kadın, Hemşire Sağlığı Araştırması 2’den 93.054 ve Sağlık Çalışanları Takip Çalışması’ndan 40.557 erkeğin datası kullanıldı. Kahve içme ise 30 yıl boyunca her 4 yılda bir uygulanan yiyecek alışkanlıkları anketi ile ölçüldü. Araştırma süresince 19.524 kadın ve 12.432 erkek çeşitli sebeplerle öldü.

Tüm çalışma grubunda, orta dereceli kahve tüketimi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölüm, diyabet, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar ve intihar riskinin azlığı ile özdeşleştiği görüldü. Kahve tüketiminin kanser nedeniyle ölümler arasında bir ilişki bulunamadı. Analizler sigara içme, vücut kitle endeksi, fiziksel aktivite, alkol tüketimi ve diğer beslenme alışkanlıkları gibi etkenleri de dikkate aldı.

Araştırmanın yazarlarından beslenme ve epidemiyoloji profesörü Frank Hu, “Bu çalışma orta derecede kahve tüketiminin bazı hastalıklar nedeniyle erken ölüm riskini azalttığını ve bu nedenle sağlık açısından faydalı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” dedi.

2015 Beslenme Kılavuzu Tavsiye Raporu’nda orta derecede kahve tüketiminin sağlıklı bir beslenme düzenine dahil edilebileceği belirtilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.