Öğrencilerin yüzde 40’ı sigara kullanıyor

Öğrencilerin yüzde 40’ı sigara kullanıyor

Küresel Doktorlar ve Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu’nun (VESKON) düzenlediği ‘1. Zararlı Alışkanlıklar Birey ve Toplum Sempozyumu’ Ankara’da yapıldı.

Meydan Gazetesi’nde yer alan İlyas Koç’un haberine göre; sempozyumda, alkol ve madde bağımlılığı, zararlı alışkanlıkların beyin ve kalp sağlığı üzerine etkisi, zararlı alışkanlıkları önlemede inancın yeri, yazılı ve görsel basının bağımlılığı önlemedeki yeri gibi önemli konu başlıkları masaya yatırıldı. Küresel Doktorlar ve Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu’nun (VESKON) Başkanı Doç. Dr. Osman Abalı, uyuşturucu kullanım yaşının 12’lere kadar düştüğünü belirtti.

OKULLARIN YÜZDE 10’UNDA UYUŞTURUCU KULLANILIYOR

Geçen yıl 250 bin kişinin uyuşturucu nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirten Abalı, “Bu çok ciddi bir rakam. Son dönemde özellikle İstanbul’da bazı okullarda madde kullanımı yüzde 10’lara, sigara kullanımı ise yüzde 40’lara kadar çıktı. Ülkemizde sanal gündemlerle uğraşıyoruz, gerçek sorunlarla ilgilenmiyoruz” dedi.

Programda konuşan Prof. Dr. İlhan Yargıç ise bağımlılığa yatkınlığı olan kişileri şöyle sıraladı: “Düşük benlik saygısı, aşırı özgüven, çocukluğunda hiperaktif olan, kolay risk alan, gözü karalık, hazza düşkünlük, agresiflik ve baş etme becerilerinin  azlığı, stresli ya da travmatik olayların yaşanması, çocukluğunda ebeveynlerinden dayak yiyen ve psikiyatrik bozukluklar gibi faktörler bağımlılığı kolaylaştıran psikolojik etkenlerdir.”

SİGARA VE DOĞUM KONTROL HAPI, KALP KRİZİNİ ARTTIRDI

Prof. Dr. Şenol Dane de sigaranın aynı zamanda alkol bağımlılığına neden olduğunu söyledi ve alkol bağımlılarının yüzde yüzünün sigara kullandığına dikkat çekti. Sigara ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlar için ise önemli bir uyarı yaptı: “Sigara ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp riski on kat daha fazla oluyor.” Koroner kalp hastalıklarında sigaranın birinci sebep olduğunu belirten Dane, şunları söyledi: “Beyin kanaması ve felçlerde sigara içenlerde içmeyenlere göre 1,5 kat daha fazla risk var. Ayrıca sigara, geçlerin uyuşturucuya başlaması için adeta bir basamak gibi işlev görüyor. Sigara içen gençlerin, içmeyenlere göre uyuşturucuya başlama riski 8 kat daha fazladır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.