Lenf bezi büyümelerine dikkat!

Lenf bezi büyümelerine dikkat!

Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezlerinin sıkça büyümeleri normal. Fakat lenf bezleri 1-2 hafta içinde normal boyutlarına dönmüyor ise mutlaka doktora başvurulmalı.

Fatih Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Ayata, “Normal boyutları yaş gruplarına göre değişmekle birlikte, çocuklarda genel olarak koltuk altında 1 cm, kasıkta 1.5 cm, boyun bölgesinde ise 2 cm’ye kadar olan beze büyümeleri normal boyutlarda kabul edilebilir. Sağlıklı çocuklarda bu boyutlara kadar olan büyüklükteki bezeler her zaman ele gelebilir ve telaş edilmemelidir. Bezeyi büyüten sebeplerin belirlenmesi önemli. Lenf bezlerini en sık büyüten sebep enfeksiyonlardır” dedi.

Soğuk algınlığı, nezle gibi durumlarda ortaya çıkan beze büyümelerinin normal olduğunu belirten Ayata, “Bu beze büyümeleri, olağan kabul edilir. Ancak bezede kızarıklık, ağrı, ateş olması veya ağrısız olarak belirip büyümeye devam etmesi normal olmayan büyümelerdir ve mutlaka hekime danışılmalı” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.